Близнашки връчи на патриарх Неофит акта за „Св. Александър Невски”
Близнашки връчи на патриарх Неофит акта за „Св. Александър Невски” / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Близнашки връчи на Неофит акта за „Св. Александър Невски”
75397
Близнашки връчи на Неофит акта за „Св. Александър Невски”
  • Близнашки връчи на Неофит акта за „Св. Александър Невски”

Негово Светейшество Патриарх Неофит получи нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски”, на официална церемония в Министерския съвет, след като на 1 октомври правителството прехвърли безвъзмездно патриаршеския храм на Българската православна църква.

Актът беше връчен от служебния премиер Георги Близнашки, в присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев, министрите от служебния кабинет и представители на Светия Синод на Българската православна църква.

На церемонията беше връчен и договор за учредяване на вещно право за ползване върху криптата на храма за срок от 25 години.

Близнашки връчи на патриарх Неофит акта за Св Александър Невски
netinfo

„Годините на спорове и дебати чия трябва да е собствеността върху патриаршеската катедрала за жалост сложиха своя отпечатък върху състоянието на храма. Но след днешния паметен ден, вярвам в най-скоро време с нашите общи усилия храмът отново ще заблести в изначалното си благолепие и слава. Още по-радостни сме, че този исторически акт се извършва точно в годината, в която отбелязваме 90-та годишнина от тържественото освещаване на катедралния храм”, заяви патриарх Неофит.

„Този акт е исторически. Сагата със собствеността на църквата продължава 100 години”, каза на церемонията служебният премиер Георги Близнашки. Той акцентира, че за пръв път от 100 години насам беше намерена добра воля този проблем да бъде решен.

Този жест е безпрецедентен и показва добрите отношения между държавата и църквата. С добронамерен диалог всеки въпрос може да бъде решен, добави Близнашки.

Близнашки връчи на патриарх Неофит акта за Св Александър Невски
netinfo

Въпросът за собствеността на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” придоби особена актуалност, след като депутати от 42-то НС внесоха проект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Според тях той ще реши не само случая с църквата „Св. Александър Невски”, но и със собствеността на много други църкви и молитвени домове на всички вероизповедания в страната.

Основният проблем в случая с храма-паметника е невъзможността на Св. Синод да представи документ за собственост върху тази църква. Такъв няма. В продължение на 100 години нито българските правителства, нито Св. Синод на БПЦ са повдигали въпроса за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски”, припомня dveri.bg.