Протест и тревожно биене на камбани заради делото за „Александър Невски
Протест и тревожно биене на камбани заради делото за „Александър Невски / снимка: БГНЕС
Протест и тревожно биене на камбани заради делото за „Александър Невски"
83064
Протест и тревожно биене на камбани заради делото за „Александър Невски"
  • Протест и тревожно биене на камбани заради делото за „Александър Невски"

Тревожно биене на камбани и мълчалив протест на свещеници белязаха мразовитата сутрин в столицата. Причината бе дело за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски", на което Върховният административен съд даде ход днес.

Делото бе заведено по жалба на двама граждани, един от които - представител на културно-историческо дружество "Будител". Те оспорват акта на Министерския съвет от 1 октомври 2014 година, с който катедралният храм бе даден на Българската православна църква. Преди да вземе участие в заседанието по делото българският патриарх Неофит призова за духовна подкрепа и сподели, че вярва, че катедралният храм ще остане собственост на църквата.

Според жалбоподателите обаче решението да бъде построен храмът е на първото Велико народно събрание и един временен Министерски съвет при кабинета „Близнашки" няма право да оспорва собствеността му.

Тази сутрин пред сградата на Върховния административен съд в столицата бе отслужен молебен, в който Българската православна църква призова вярващите да вземат молитвено участие за изпросване Божията помощ за запазването на катедралния храм.

При пристигането си в съда българският патриарх Неофит изрази надежда или решението на съда да е в полза на Църквата, или заседанието да бъде отложено:

„Затова сме тук, да помолим тези, от които зависи, да бъдат честни и добри и да изпълнят решението на МС".

Негово светейшество добави, че не е наясно с какви аргументи жалбоподателите атакуват решението на Министерския съвет:

„Имат си своите виждания сигурно, аз не ги познавам, но не трябваше така изненадващо да внесат своите жалби".

Според един от жалбоподателите Веселин Станков храмът трябва да продължи да се стопанисва от църквата, но да остане публична държавна собственост:

„Нарушена е административната процедура, не са спазени правилникът и процедурата от МС. Една такава процедура трае обикновено 8 седмици, те го направиха за 8 дни. Нашето мнение е, че храмът трябва да остане всенародна собственост, защото като такъв е построен. Решението на едно Велико Народно събрание е повече от решението на един МС".

Искането на жалбоподателите е абсурдно, заяви Ловчанският митрополит Гавриил:

„Това е абсурд. Знаете, че църквите са строени повечето с дарения на хората, но винаги църквата ги е стопанисвала и опазвала. Църквата най-добре знае как да се грижи за този храм".

Тъй като Българската православна църква оспорва правото на сдружение "Будител" да обжалва собствеността на храма, в законов срок съдът ще реши дали изобщо да допусне разглеждането на жалбата. Ако все пак магистратите преценят, че мотивите са допустими, делото ще бъде гледано по същество.