Валя Червеняшка и Нася Ненова искат да бъдат защитавани от Шейтанов
Валя Червеняшка и Нася Ненова искат да бъдат защитавани от Шейтанов / netinfo

На среща със заместник-министъра на правосъдието Маргарит Ганев българските медицински сестри Валя Червеняшка и Нася Ненова са поискали адвокатите Бизанти и Пламен Ялнъзов да бъдат освободени като техни защитници и на тяхно място да бъде включен Владимир Шейтанов. Това оповести министърът на правосъдието Георги Петканов преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет /ВСС/.

"Маргарит Ганев е обяснил на медицинските сестри, че по този начин процесът ще се забави, но те са държали на искането си и ние ще уважим това", каза Петканов.

Министърът на правосъдието добави, че според него либийският защитник и тримата български адвокати са най-добрият възможен екип.

Ако бъдат включени френски адвокати, на тях ще им трябва около една година да се запознаят с томовете хартия доказателства, които са събрани по време на този процес.

Мисля, че това не е най-доброто за българските медици, посочи Петканов.

Друга пречка за осъществяването на смяната, е че между Либия и Франция няма договор за правна помощ и френските адвокати не могат да участват в либийския съдебен процес, уточни министърът.

Задачата на Маргарит Ганев беше да обясни на нашите сестри как стоят нещата от юридическа гледна точка. Ако му бъде разрешено, той ще разговаря с тях по този повод и тази сутрин, каза Георги Петканов.