/ БГНЕС
Валери Симеонов
99510
Валери Симеонов
  • Валери Симеонов
Вицепремиерът Валери Симеонов отхвърли поредното искане на оставката му, този път от страна на БСП, ДПС и Воля, заради неупражнен контрол върху дейността на Държавната агенция за българите в чужбина. Симеонов посочи, че искането е несъстоятелно и обяви темата за приключена. Вицепремиерът се нареди сред хората, подавали сигнали за злоупотреби в агенцията към компетентните институции, като уточни, че го е направил след консултация с вицепремиера Красимир Каракачанов.

Над 20 арестувани при акция в Агенцията за българите в чужбина

Валери Симеонов разясни, че като вицепремиер има задължение да координира дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, и като резултати от работата си от началото на мандата посочи улеснения достъп за сезонни работници от други държави до трудовия пазар, облекчения режим за получаване на "Синя карта" и засилването на контактите с българските общности в чужбина.
 
„Така че на това основание, че съм ръководил, което нямам право да го правя, че съм контролирал, което не ми е вменено в задълженията и всякакви други ръководни функции са ми вменени. Такова нещо няма!“, обясни той.

БГНЕС

Колкото до сигналите за злоупотреби в агенцията, Валери Симеонов обяви, че още миналото лято е получил такива. Материалите с тази информация му били предадени от тогавашния служител в правосъдното министерство Катя Матева, на поискана от нея дискретна среща, проведена пред свидетели. Някои от материалите вече били подадени в ДАНС.
 
„Тъй като аз нямаше как да проверя достоверността на тези предоставени факти и данни, на първо място се консултирах с моя колега и съратник - вицепремиерът Красимир Каракачанов, тъй като предложението за председател на агенцията беше от тях. Информирах го за сигналите. След като го информирах, получих от него съгласие и предоставих тези материали на съответните специализирани служби, които са компетентни по тези сигнали“, допълни Симеонов.

Повдигнаха обвинение на шефа на Агенцията за българите в чужбина

Вицепремиерът обясни, че многократно е предупреждавал председателя на агенцията Петър Харалампиев да си отваря очите за възможни злоупотреби и да не допуска такива.