Валери Симеонов непреклонен за промените в Изборния кодекс
Валери Симеонов непреклонен за промените в Изборния кодекс / БГНЕС, архив

"Няма промяна в позицията ни по разговорите за евентуална промяна в Изборния кодекс", каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов на среща с българи в чужбина, на която домакин бе омбудсманът Мая Манолова.

"Основателни са претенциите, че приемането на ИК беше ускорено, но няма да променим позицията си. Оставаме отворени за разговори, в това число - и след евентуално президентско вето. Не сме ветропоказатели и не променяме позициите си, имаме дълг към нашите 250 000 избиратели", добави той.

Искат оставката на Валери Симеонов за скандално писмо към българка в чужбина

"Този разговор не е последен, вратата не е затворена. Разговорите продължават, все пак целите са общи", посочи на свой ред Мая Манолова. "Целта е да се защитят правата на всички българи и на националния интерес", каза тя.

Един от присъствалите на срещата българи, живеещи в чужбина, Стефан Манов, отрече твърдението, че гласуването в чужбина на българите е много скъпо.

"През 2013 година в посолството ни в Лондон са гласували 2085 души и това не е изолиран случай", каза Манов. "Всеки от тях е чакал по 7-8 часа, за да подаде гласа си. Избирателната активност в чужбина се е увеличила почти двойно. Така, ако текстовете в ИК останат, се връщаме крачка назад", добави той.

На среща с част от администрацията на президента вчера, българите в чужбина са настояли за налагане на вето на промените в ИК от държавния глава.

Източник: БТА