Искат оставката на Валери Симеонов за скандално писмо към българка в чужбина
Искат оставката на Валери Симеонов за скандално писмо към българка в чужбина / БГНЕС, архив

Скандал се заформи около лидера на Патриотичния фронт Валери Симеонов, след като влезе в остър сблъсък с българи в чужбина. Причина за това станаха последните промени в Изборния кодекс, ограничаващи възможностите за разкриване на секции в чужбина.

След протестите на българи в редица градове на различни държави, Симеонов реагира остро към една от протестиращите в Ню Йорк с писмо:

"Не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризничещи псевдосънародници".

Местан: Променят Изборния кодекс заради новата ми партия

Не закъсня и отговорът на българите в Ню Йорк:

" С изненада и възмущение прочетохме светкавичния отговор на господин Симеонов по повод на съобщение за Великденския протест на българи зад граница срещу неприемливите промени в Изборния кодекс.

От писмото разбираме, че според господин Симеонов изказването на мнение и отстояване на гражданска позиция е "моткане в краката", а правото на граждански протест е "вдигане на патардия".

Припомняме на господин Симеонов, че неговата длъжностна характеристика на практика се изчерпва с това да се вслушва във волята на избирателите, които са де факто негови работодатели.

Размяна на обвинения заради Изборния кодекс

В писмото си господин Симеонов си позволява да говори за сума между 8 000 и 12 000 евро за откриване на секция в чужбина. Бихме искали да припомним, че сумата, отделена за организация на изборите в чужбина през 2014 година, възлизаше общо на 1,8 млн. лева за 428 секции, което прави около 1 700 евро на секция, като половината от тези разходи са за командировка на представител на държавата, които могат да бъдат спестени. За сравнение за изборите в страната са отделени 26 млн. лева.

Много българи в чужбина продължават да са данъкоплатци, а, както е добре известно, българската диаспора е най-големият инвеститор в бюджета на Републиката - с близо 3 млрд. лева годишно. Така че каквото и да се плаща за избори в чужбина, ние сме допринесли за нашия справедлив дял.

На въпроса на господин Симеонов "Кой Ви пречи да гласувате?", отговаряме ясно: Вие, господине, и Вашите колеги народни представители, които с лека ръка си позволиха да ни отнемат възможността да създаваме избирателни секции там, където наистина са концентрирани българските общности в чужбина, заблуждавайки българската общественост с неверни твърдения. Да гласуваме е наше конституционно право, чието упражняване не е нито скъпо, нито опасно за националните интереси.

Български политик да си позволи да нарича "безродни" хиляди хора, крепящи бюджета на държавата и борещи се с години за правото си на глас и участие в обществения живот на България, е неетично и представлява опасна проява на незачитане на гражданите от страна на един законотворец".

От Протестна мрежа пък поискаха оставката на Валери Симеонов.