В. Димитров: В МО има лоши практики при управлението, а не злоупотреби
В. Димитров: В МО има лоши практики при управлението, а не злоупотреби / снимка: Sofia Photo Agency
В одита на военното министерство за периода 1998-2005 г. са констатирани не толкова злоупотреби, а по-скоро лоши практики при управлението на държавната собственост. Това каза председателят на Сметната палата Валери Димитров в предаването „Денят” на Дарик радио.

По думите му при всички министри, оглавявали министерството през този период, са били допускани такива лоши практики.

„Този одит е публичен, той е оповестен на нашия сайт и всеки може да получи достъп до него, до нашия т.н. голям доклад, където се съдържат много повече данни по реда на Закона за достъп до обществената информация. Същевременно заедно с него беше приет и един друг одит, който сигурно е дал основание за това объркване, той е одит на дейността на Министерството на отбраната по планиране, програмиране, изпълнение и отчитане на бюджета на министерството в периода 2004-2006 година и този одит е поверителен, той не е оповестен, защото той е свързан с данни, които са класифицирана информация. Съгласно закона за класифицираната информация не могат да бъдат оповестявани тези данни”, каза още Валери Димитров.

Според председателя на Сметната палата до голяма степен самият Закон за държавната собственост не обвързва публичните институции с такива изисквания, които да позволят добри практики. Ето какво още каза Димитров за Дарик:

Уредбата е много оскъдна, пределно лаконична и дава широк простор за усмотрение, понякога и за изключително губещи за държавата сделки.

Казвате, че всичко е в рамките на закона, но все пак има ли лоши практики, които биха били интересни за прокуратурата?

Разбира се, а това дали са интересни за прокуратурата… Ние сме поставили ударението преди всичко върху най-рисковите сделки – замените на недвижими имоти и апортите на недвижими имоти в капитала на търговски дружества. Оказва се, че там има сериозни неблагополучия, защото тези замени и апорти, както и ред други сделки, са правени при липса на всякакви вътрешни правила и понякога в противоречие с елементарния разум.


Цялото интервю с Валери Димитров четете тук