Вече няколко са случаите на лаймска болест в страната, от началото на годината, сочат данните на Националния център за заразни и паразитни болести. Оказва се, че лаймската болест започва със скрити симптоми, а усложненията могат да настъпят и след 10 години.

Първият случай на Лаймска болест в България е открит и описан през 1987 година. От тогава до днес всяка година има заболели. И вместо да намалява техния брой, през последните години се наблюдава увеличаване на случаите.

Бавария с рекорден брой заразени с енцефалит и Лаймска болест

"Началото на болестта е в град Лайм. Лаймската болест е разпространена предимно в Северното полукълбо. В България едва ли имаме точната бройка, но предимно имама е 400-600  случая на година", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS професор Цеца Дойчинова, началник Клиниката по инфекциозни болести на Университетската болница „ Д-р Георги Странски”, ръководител на катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина при МУ – Плевен, член на Експертния съвет към МЗ по специалността.

Тя допълни, че няколко дни след ухапването се появява червено петно, постепенно се получава пръстен, "биволско око", но може да има и различна форма. В началото няма оплаквания.

Един случай на Марсилска треска и два на Лаймска болест във Варна

Професор Дойчинова предупреди, че кърлежите започват атаките си от май до юни и трябва да се изчака 30 дена след ухапване от кърлеж преди да се направят изследвания, за да е сигурно, че заразата е налице. 

Медикът посъветва кърлежът да се изтегли с пинсета за хоботчето. 


 
NOVA NEWS