/ Thinkstock/Getty Images
Прогноза за времето на 6 май, неделя
До полунощ все още на отделни места, главно в планинските райони ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност, след което явленията ще затихнат и купестата облачност ще се размие. През втората половина от нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно. Минималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса.
 
В неделя - Гергьовден, ще преобладава слънчево време. Около и след обяд и преди полунощ над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места, главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни, в отделни планински райони интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Възможни са градушки.
 
Очаква ни динамична седмица: слънце до обед, после облаци и валежи до полунощ

Атмосферното налягане е и ще остане малко по-ниско от средното за май.
 
Ще се усили североизточният вятър, в източните райони ще е до умерен. Температурите ще започнат да се понижават, но все още ще са по-високи от обичайните. Преобладаващите максимални ще бъдат между 24 и 29 градуса.
 

Thinkstock/Getty Images


В планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи и гръмотевична дейност. Ще духа умерен, по билата временно силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 17 градуса, на 2000 м - около 10 градуса.
 
13 приказно красиви места, които да посетите тази пролет (СНИМКИ)

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са в интервал между 21-24 градуса. Температурата на морската вода е 16-18 градуса, вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

На 7 и 8 май въздушната маса над страната ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, мощна в следобедните часове и до полунощ. На много места ще има краткотрайни и интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Очакват се и градушки, предупреждават и синоптиците от НИМХ към БАН. Най-голяма вероятност за значителни по количество валежи има в понеделник, на места, главно в западната половина от страната.

Временно затихване на явленията в повечето райони ще има след полунощ и в ранните сутрешни часове. Вятърът ще се задържи предимно от североизток, слаб до умерен, във вторник за кратко ще бъде от северозапад. Температурите ще се нормализират и преобладаващите максимални ще бъдат между 21 и 26 градуса. Минималните стойности в повечето райони в понеделник ще са между 12 и 17 градуса, във вторник - с 2-3 градуса по-ниски.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg