В деня в памет на жертвите на пътя започва операция за безопасност на пешеходците
В деня в памет на жертвите на пътя започва операция за безопасност на пешеходците / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

"Пътна полиция" провежда специализирана полицейска операция "Валя" с цел безопасност на пешеходците, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Инициативата е във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия - 18 ноември.

До 20 ноември мобилните екипи на "Пътна полиция" ще осъществяват контрол с автоматизираните заснемащи системи, като проверките ще бъдат насочени главно в зоните на пешеходните пътеки, където е повишен рискът за пътни произшествия с пешеходци.

По-голяма част от силите и средствата ще бъдат съсредоточени в областните центрове и в участъци, на които масово се превишава максималната разрешена скорост.

Операцията носи името "Валя" като поклон пред паметта на загиналите при пътни произшествия и благодарност за ежедневните усилия в превенцията за пътна безопасност на Фондация "Безопасни улици от Валя".

Всеки ден по улиците на България загиват средно по двама души, а ранените са около 25.

С резолюция на Генералната асамблея на ООН от 26 октомври 2005 година се призовават правителствата и международната общественост да отбелязват всяка трета неделя от месец ноември като ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

В деня в памет на жертвите на пътя започва операция за безопасност на пешеходците
netinfo