От 730 лева възнаграждението ще нарасне до 930 лева
Асистентите ще продължат да работят на трудови договори, което ще запази трудовите им права, а от догодина за 8 часа един асистент ще получава по 930 лева, вместо сегашните 730 лева. Това заяви социалният министър Деница Сачева по време на съвместен брифинг със своя заместник Адриана Стоименова, при който представи промените в Закона за личната помощ.

214 млн. лева ще бъдат отпуснати за лични асистенти. Програмата за патронажната грижа също ще бъде удължена.

Сачева: С правото за детски добавки без подоходен тест, не даваме пари, а права

"Запазваме всичко, което съществува до момента, но разширяваме обхвата. Няма механизъм по който да бъдат финансиране 670 000 лични асистенти, не всеки който има увреждане се нуждае от личен асистент", каза още тя.

Общественото обсъждане е в рамките на 14-дневен срок след като бъде качено на сайта на министерството, след което трябва да влезе в зала и да се приеме. В сила би трябвало да е от 1 януари 2021 година.

„Хората, които получават лична помощ до момента и занапред ще могат да получават такава. Всички деца и възрастни с ТЕЛК с определена чужда помощ, които досега не са подали заявления за това биха могли да го направят както в рамките на следващите месеци, така и след 1- ви януари 2021”,  каза още тя.7

Целта е Законът за личната помощ и Законът за социалната помощ да действат заедно и да се допълват, разясни още министърът.