Надежда Йорданова
Надежда Йорданова / Георги Димитров
Става дума за обществени поръчки, сключени през 2020 и началото на 2021 година
По договор за милион и половина лева за дезинсекция в затворите има установено нарушение. Парите са платени за обработка на над 8 000 квадрата, а това е свършил един човек, каза пред журналисти министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Тя уточни, че сградата на Министерството на правосъдието (МП) е около 4000 квадрата, което означава, че един човек е обработил два пъти сградата на МП за един час.

Надежда Йорданова: Има пари за увеличение на заплатите в затворите

Данните са от проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в затворите и вътрешен одит на самото министерство за доставка на храна по договор от миналата година. Всички констатации са тревожни. В над 20 обществени поръчки има редица нарушения - от планиране, през условията за участие до изпълнение на договорите. Вече има редица актове от АДФИ и дори индикации за измама.

По договор за доставка на храна са доставяни продукти на максимални цени. Договорът е за 55 милиона лева и е за пет години. По този начин храноден на затворниците се увеличава значително.

Йорданова: Обсъждат се три подхода за българския закон „Магнитски“

Фрапираща е обществената поръчка за униформи. Отново сключена почти на максимално допустима цена. Подобен е случаят с поддръжка на климатици, при който от девет фирми осем са отстранени. Печели фирмата с най-висока цена. Същият е начинът и при обществената поръчка в пробационните служби.

Всички тези поръчки са сключени през 2020 и началото на 2021 година, каза Йорданова.
БТА