За десетте години от нашето съществуване, няма нито един съдебен акт, който да е постановен по други мотиви освен чисто юридически и няма нито един съдебен акт, който да е отменен от върховната инстанция на основание, че не сме спазили принципите за обективност и безпристрастност. Това заяви Георги Ушев, председател на Апелативния специализиран наказателен съд в интервю за „Неделята на NOVA”.

Според него идеите за закриване на спецсъдилищата се появили, след като някои лица станали подсъдими.

„Тези въпроси започнаха да се поставят след прехвърляне на подсъдността за така наречената корупция по високите етажи на властта на Специализирания наказателен съд. И след постъпилите при нас дела с подсъдими лица – твърде заможни, така да кажем. Тогава всъщност се появиха такива идеи за закриването ни", коментира Ушев.

„Демократична България“ поиска от 46-ото НС закриване на специализираните съд и прокуратура

„Двете решения на Конституционния съд са, че в специализираните институции няма нищо извънредно. Както от гледна точка на законите, по които правораздаваме - те са същите, по които работят общите съдилища, така и относно кадровия подбор, който се осъществява по идентичен начин", категоричен бе той.

Председателят на апелативния спецсъд обърна внимание, че в обсъжданата съдебна реформа се предвижда механично закриване на специализираните съд и прокуратура без да се посочва заместващ механизъм за борба с корупцията по високите етажи на властта и делата за организирана престъпност, каквито са препоръките на ЕК през 2009 и 2010 година.

Ушев изнесе статистика, според която за десет години през Апелативния специализиран наказателен съд са минали над 2 хиляди лица, обвинени за организирана престъпна група. От тях близо 1700 са осъдени, а само 400 са оправдани.

ВСС реши: Искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е недопустимо

„Около 20% от лицата, които са подсъдими, са оправдани. За какво извънредно правосъдие говорим? По-голямата част от актовете ни преминават успешно инстанционния контрол през ВКС, което говори достатъчно ясно за нашата ефективност”, категоричен бе ръководителят на спецсъда.