Уникален танк гаси пожара на Витоша, нови 5 дка горят от другата страна на планината
Уникален танк гаси пожара на Витоша, нови 5 дка горят от другата страна на планината / Impact Press Group
Специален танк гаси пожара на Витоша, нови 5 дка горят от другата страна на планината
54957
Специален танк гаси пожара на Витоша, нови 5 дка горят от другата страна на планината
  • Специален танк гаси пожара на Витоша, нови 5 дка горят от другата страна на планината

Специален танк се включи в гасенето на пожара на Витоша, който гори вече четвърти ден. Това съобщи за Дарик главен комисар Николай Николов, началник на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Почти цялото огнище в резерват „Бистришко бранище" е оградено с два километра просеки. Пожарът се простира на площ от около 250 дка, но огънят не е засегнал младата гора в района.

Междувременно обаче нови 5 дка горят от другата страна на планината откъм Железница, където са пристигнали две пожарни коли и седем водоноски. За първи път се допуска възможността човешка дейност да е причинила пожара.

Прототипът на танк, който се включи в дейностите по гасенето, може да пренася до 10 тона вода. В гасенето на огъня участват 500 души, сред които има пожарникари, горски служители и доброволци, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която тази сутрин е облетяла с хеликоптер зоната на пожара. Изследват се въздуха и водата в района за замърсяване.

Фандъкова заяви, че от хеликоптера тази сутрин се е видяло, че има живи пламъци само в един участък, в който се работи днес: „Това е много важен участък. В същото време е много труден, защото на практика е непроходим и се надявам със силите и на хеликоптерите, и от земята да се потуши".

На мястото има мобилна лаборатория, която проверява качеството на въздуха. Сутринта от първите изследвания стана ясно, че на този етап няма никакъв проблем. Всичко показатели са значително под нормите", добави столичният кмет.

Проверката продължава и в четвъртък сутринта ще са ясни резултатите и от 24-часовите проби. Междувременно „Софийска вода" проверява и качеството на водата.

Имало е по-критичен момент през днешния ден, в който пожарът е тръгнал да се разраства отвъд новоизградената просека, но е бил спрян, обясни комисар Николов. По думите му огънят е в непосредствена близост до живата гора: „Затова са тези огромни усилия да направим тази просека, за да можем, вкарвайки пожарните автомобили, да запазим живата гора. В момента, в който направим просеката, затворим целия периметър около пожара, вече можем да бъдем спокойни".

Бързината, с която се разраства пожарът зависи от вятъра, но затова се правят и просеките, припомни Николай Николов.

На мястото на пожара има 90 резачки, десет помпи, 14 пожарни автомобила и много други, каза още Николов, в отговор на обвиненията на доброволците, че специализираната техника недостига. Той каза, че в непосредствената борба с огъня се ангажират само професионалистите.

На терена има 135 доброволци и това е напълно достатъчно, за да не се увеличи рискът от злополуки, обясни комисар Николов.

На Витоша се използва целият наличен ресурс от специализирана техника, каза по-рано за Дарик кметът на Бистрица Николай Гюров: „Имаме нужда от едно добро послание и да разсеяме всички съмнения за пряка опасност за населените места, за неефективност, за липса на координация. Подобни твърдения не само, че нямат място, а пречат на работата ни".

Гюров каза, че от неделя насам през цялото време е бил на терен, за да координира всички дейности и безопасността на доброволците.