/ Георги Димитров
Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в 29-ото издание на международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който бе открит в петък вечер в Перник.

Очакват се над 10 хиляди участници, сред които и 15 чуждестранни маскарадни групи, да бъдат гости на събитието, което ще продължи до неделя.

По време на фестивалните дни в Мемориала на миньорския труд в центъра на Перник ще бъде обособена зона за забавления и събития, където след откриването на "Сурва" двама известни диджей ще зарадват почитателите на електронната музика със свои авторски парчета.

Фестивалът „Сурва” в Перник бе открит с грандиозен спектакъл (СНИМКИ)

През съботния и неделния ден в Мемориала също се очакват множество атракции и активности, сред които забавления за деца и съвместен фолклорен концерт между Берковската духова музика и танцови състави от Пернишко.

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Той се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. празникът "Сурова" е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Международният фестивал в Перник се организира от общинската администрация и е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.