Учителите започват безсрочна ефективна стачка
Учителите започват безсрочна ефективна стачка / netinfo

Безсрочна ефективна учителска стачка започват трите синдиката в просветата. В петък вечерта от синдикатите твърдяха, че 83 процента от училищата и 75 на сто от детските градини имат готовност да се включат в ефективната стачка. Следващите дни обаче цифрите се промениха.

Според Крум Крумов от КТ „Подкрепа” ще стачкуват 78 процента от училищата и детските градини. Според Стефан Вълков от КНСБ тази цифра е над 56.

Янка Такева и Живка Желязкова, също от КНСБ, не се ангажираха за размера на стачката. По данни на регионалните инспекторати в страната в протеста ще се включат малко повече от 20 на сто от учебните заведения в страната.

Има сигнали от училища и детски градини в страната, че стачката на различни места ще е с различна продължителност – три дни до две седмици.

По закон учителите, които ще стачкуват ефективно, няма да получат заплати за времето, в което няма да влизат в часовете.

Според вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев: „Не мисля да овладявам стачката”.

Имате ли готовност учители, които няма да стачкуват, да вземат часовете на колегите им, които ще стачкуват и така учениците да не губят часове?

„Не знам дали това е технически възможно”.

Синдикатите настояват за 100-процентно увеличение на учителските заплати до първи юли 2008-ма година. Предложението на правителството е за 30 на сто увеличение, като 20 от тях ще получат всички преподаватели. Останалите ще бъдат разпределени на два пъти през годината по 5 процента и ще дойдат от диференцираното заплащане.