Учен от БАН праща на главния прокурор сигнал за престъпления в научния фонд
Учен от БАН праща на главния прокурор сигнал за престъпления в научния фонд / снимка: БГНЕС, архив
Учен от БАН праща на новия главен прокурор сигнал за престъпления в научния фонд
60271
Учен от БАН праща на новия главен прокурор сигнал за престъпления в научния фонд
  • Учен от БАН праща на новия главен прокурор сигнал за престъпления в научния фонд

Учени от БАН ще внесат сигнал до новия главен прокурор Сотир Цацаров за престъпления, извършени при последната конкурсна сесия на фонд „Научни изследвания". В интервю за Дарик проф. Лъчезар Аврамов от Института по електроника на БАН съобщи, че е подготвил сигнала, в който става въпрос за съзнателно нанасяне на щети в управлението на фонда чрез сключването на неизгодни сделки.

В открито писмо учените от БАН и СУ Св. Климент Охридски" настояха да участват в проверката на научния фонд, а ръководството му да бъде отстранено докато тече проверката. Проф. Аврамов обаче е категоричен, че тази проверка няма да доведе до нищо друго, освен до „замитане на следите", тъй като престъпленията с парите за научни изследвания ставали с политическа протекция.

„Изпитвам дълбоко съмнение въобще към твърденията за каквито и да е проверки. Това е организирана кражба на обществени средства. Тя е организирана по съвършено класическа схема. Във всички държави се извършват такива действия. Известно е даже с термина „престъпления на белите якички" - присвояване на обществени средства под благовидни формули, обществени договори, конкурси и т.н. Само че в другите държави самият държавен апарат се бори срещу такива престъпления, а тук в този случай отклоняването на обществени средства се извършва под политическа протекция", каза проф. Аврамов.

„Огромна част от бенефициентите, получилите пари, са фирми и хора, които нямат нищо общо с науката, не са имали и няма и да имат и единствената цел е получаването на парите. След което обаче е разработена схема и за замитане на следите - ето на, ние сега сме опашката на кометата. Подготвил съм сигнал до прокуратурата и чакам главният прокурор да положи клетва, където много ясно са формулирани текстовете от Наказателния кодекс, които са нарушени, престъпленията, които са извършени и ще чакаме отговорните инстанции да направят съответното разследване. Не става дума за присвояване, а за съзнателно нанасяне на щети, които са неизгодни сделки. Има такъв текст в стопанските престъпления на НК, с които се нанасят значителни щети на организациите, които определено лице управлява. Има и такъв текст, че ако някой трябва да ги контролира тези лица, той също носи наказателна отговорност", допълни той.

Чуйте цялото интервю с проф. Лъчезар Аврамов в прикачения звуков файл