Учебниците за първи и пети клас ще бъдат пуснати в най-кратък срок
Учебниците за първи и пети клас ще бъдат пуснати в най-кратък срок / снимка: БГНЕС
Учебниците за първи и пети клас ще бъдат пуснати в най-кратък срок
83483
Учебниците за първи и пети клас ще бъдат пуснати в най-кратък срок
Учебниците за първи и пети клас ще бъдат пуснати в най-кратък срок
  • Учебниците за първи и пети клас ще бъдат пуснати в най-кратък срок
  • Учебниците за първи и пети клас ще бъдат пуснати в най-кратък срок

Учебниците за първи и пети клас ще бъдат пуснати в най-краткия законов срок, който е седем месеца. Това съобщи образователният министър Тодор Танев. Той обясни, че издателите трябва да бъдат готови с новите учебници и с пробните им екземпляри до август и беше категоричен, че се работи усилено, защото сроковете са кратки. Танев каза, че ако има забавяне в печата на учебниците за първолаците и за петокласниците или възникнат финансови проблеми, децата ще започнат да учат по старите учебници за първи и пети клас. Дори да се стигне до там обаче, ще се спазва новата учебна програма, за която учителите ще получат инструкции.

Танев обясни, че се работи бързо, защото срокът от седем месеца е кратък.

"Ще се пусне сесията за новите учебници в рамките на закона. Има законов срок и най-краткият период, който той предполага, е 7 месеца. Този период означава, че в рамките на 7 месеца трябва да получим от издателите готови пробни екземпляри, които да бъдат по-натам оценявани. Това не означава, че някое издателство няма да е готово и много по-рано", каза министърът.

По думите на проф. Танев дори учебниците за първи и пети клас да се забавят, децата ще започнат да учат по старите, но с новата учебна програма.

"При всички случаи ще има буквари за първолаците и няма основания да се мисли, че за първи път няма да има такива буквари. Няма никакъв проблем да се започне и по старите учебници, но при спазване на новата програма, за която ще се получи инструкции. Специално за първи клас има много малко промени. Що се отнася до пети клас, има повече промени при историята. По история тук може да бъде взет за мостра учебникът от седми клас, който ще бъде използван, но в съкратени форми, да не се плашат родителите", допълни той.

Засега не се предвижда нова система за приема на учениците в първи клас, но този въпрос ще се решава в тясна връзка със синдикатите, заяви още проф. Тодор Танев.
Той посочи, че през тази година трябва да се реши въпросът с новите учебници за първи и пети клас, а след това ще се премине към промени в приема на първолаци.

Образователният министър Тодор Танев коментира и проблемите в Стопанската академия в Свищов като посочи, че няма да се откаже да оспорва легитимността на събранието от 28 май, на което за ректор на висшето училище беше избрана 35-годишната Теодора Димитрова.

Министърът изрази надежда, че коледията на ВУЗ-а ще си проведе ново събрание на принципи, по-близки до морала, в което ще поиска оставката на Димитрова. Преди няколко дни стана ясно, че Върховният административен съд e отменил заповедта на министъра на образованието Тодор Танев, с която на Стопанската академия в Свищов се назначава служебен ректор. Министър Танев предупреди Академията, че няма да получи държавно финансиране, ако няма ръководство. Той предупреди, че ако проблемите не се решат, Академията в Свищов може временно да стане филиал на Русенския университет.