Убиха шофьор на такси, центърът на София е блокиран
Убиха шофьор на такси, центърът на София е блокиран / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

51-годишният Емил Емилов – шофьор на такси във фирма „ОК Супертранс”, е бил убит около 2.30 ч през нощта в автомобила си, съобщиха за Дарик от МВР. Мъжът е бил намушкан няколко пъти с нож и е починал от кръвозагуба.
За момента от полицията отказват каквато и да е информация относно евентуалните извършители на убийството.

По информация на Дарик извършителите на убийството са наркомани, а инцидентът е станал след скандал. Убитият шофьор не е обран от убийците си.

МВР работи и по версията, че шофьорът е бил убит, докато е шофирал колата, тъй като автомобилът се е ударил в близки кофи за смет.

На мястото на инцидента в момента се извършва втори оглед. Ножът, с който е извършено убийството, също се издирва от полицията.


Целият състав на МВР е вдигнат на крак. Полицейски патрули има по улиците в целия град. В МВР се провежда и работно заседание по случая. От полицията обещаха да излязат с позиция по случая по-късно днес.


Ето какво разказа за Дарик един от таксиметровите шофьори Емил Христов, колега на таксиметровия шофьор, който е открил тялото на мъжа: "Виждам кола, ударила се в кофите, със светнали фарове. Отивам и виждам колегата в безпомощно състояние. Обаждам се в полицията и в Бърза помощ. Полицейската кола пристигна след 20 минути, а Бърза помощ – след 25 минути."

Малко по-късно д-р Георги Гелев – директор на Центъра за спешна медицинска помощ – София, оповести пред Дарик резултатите от направена проверка. Ето какво каза той: "Две обаждания има – в 2.58 ч. и 2.59 ч. от различни GSM-и на таксиметрови шофьори. В 3.08 часа реаниматорът е бил там, като той е установил, че Емил Емилов е починал от раните си значително по-рано.
Когато са се обаждали шофьорите, те са съобщавали, че Емилов е само наръган, т.е. че той е жив. Наши екипи са отишли там за 8 минути. Имайте предвид, че това е шеста част на „Люлин”. От Сточна гара до "Люлин" за 8 минути смятам, че е напълно нормално да се отиде."

Сградата на Народното събрание в София е блокирана от протестиращи шофьори на таксиметрови автомобили. Центърът на столицата е почти непроходим.

Председателят на парламента Георги Пирински бе единственият политик до този момент, който излезе пред протестиращите таксиметрови шофьори. Той поиска да разговаря с тях, но те започнаха да го освиркват и разговор не се проведе.


След това Георги Пирински влезе в една таксиметрова кола и разговаря с една от шофьорките. Договориха се да се излъчат 10 шофьори, които да влязат в Народното събрание и да представят своите искания.

Протестиращите пред Народното събрание искат среща с министъра на здравеопазването, министъра на вътрешните работи и министъра на транспорта.

Освен срещи с министри, шофьорите имат и други искания. Искра Породинска, шофьор на такси в „ОК Супертранс” обясни исканията на таксиметровите шофьори: "Искаме бързи резултати за откриване извършителите на престъпленията срещу таксиметрови шофьори и срещу други хора. Искаме осигуряване на безопасността във всяка фирма. Искаме задължителна застраховка „Живот”. Искаме действащ синдикат на шофьорите, съставен от шофьори, а не от стоящи над тях. Искаме и охранителна решетка – за това не сме постигнали консенсус, то ще подлежи на обсъждане. Премахване със закон на предпазните колани в градски условия. Това са за момента нашите искания".

Министърът на вътрешните работи и заместник-министърът на транспорта да информират до края на днешния ден народните представители за мерките, които изпълнителната власт ще предприеме след убийството на таксиметровия шофьор. Това поиска парламентарният председател Георги Пирински след извънредно заседание на председателския съвет.

Народното събрание е длъжно да приеме представители на протестиращите и да им съдейства да получат отговорите на своите въпроси от двамата министри, каза Пирински. И Румен Петков, и Петър Мутафчиев са изразили готовност да разговарят в протестиращите, но тъй като Мутафчиев е в Русе, около обяд в парламента ще бъде негов заместник.

Според Пирински е необходимо друго отношение към подобни тежки убийства – не просто да се регистрират, а да се предприемат действия. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров пък призова за незабавно изслушване на министъра на вътрешните работи Румен Петков. Заместник-председателят на парламентарната група на ОДС Яне Янев поиска да дойде министър-председателят, който да отговори както на шофьорите, така и на надигащата се у нас протестна вълна. По думите му, ако Станишев не може да отговори, е редно да подаде оставка. Премиерът е на посещение във Великобритания.

Таксиметрови шофьори блокираха кръстовището пред Софийския университет и Орлов мост, както и булевард „Цариградско шосе”. Полицаи отбиват движението от Четвърти километър и Окръжна болница. Пропускат се само коли на градския транспорт и маршрутки. Движението е затворено за лични автомобили. Блокирането на основни пътни артерии в столицата доведе до огромни задръствания.




Чуйте в звуковия файлкакво каза за Дарик по повод трагичния инцидент и протеста на шофьорите председателят на Парламентарната комисия по транспорт Йордан Мирчев.