Екскурзианти посрещнаха нощта на магистралата. На връщане от екскурзия в Гърция, автобусът, с който пътували внезапно спрял, защото му свършило горивото. Пътниците прекарали близо 4 часа по тъмно на магистрала "Струма". Твърдят, че шофьорът източил гориво за себе си и затова не успели да стигнат до София, съобщава NOVA.
 
Туристите тръгват от автогара „Сердика” за Гърция. По време на престоя им в Гърция всичко било нормално.

Пуснаха срещу 5000 лв. гаранция жената, обвинена за катастрофата с автобус на „Тракия“
 
„На връщане, много късно вечерта, около 22:30 ч. закъсахме на магистралата, след разклона за Дупница. Вътре имаше един шофьор и една екскурзоводка. Спряхме и започна едно суетене. Разбрахме, че е свършило горивото на автобуса”, разказа за една от пътничките в автобуса.
 
„Не се следваше някакъв план на поведение, когато има някакъв проблем. Кой е длъжен да каже на пътниците, че има проблем и да има план какво да направи. Изчезнаха и екскурзоводката, и шофьора, и така около 15 минути”, разказа друга пътничка от автобуса.

Транспортното министерство настоява всички автобуси с камери и колани
 
Когато пътниците решават да потърсят помощ на телефон 112, им казват да сложат светлоотразителния триъгълник. Такъв обаче се оказва, че липсва. А пътниците се притеснили и от тъмнината вътре в автобуса, тъй като шофьорът не пуснал светлините, за да не се изхаби акумулатора.
 
„Ние, като туроператорска фирма носим отговорност за нашите туристи. Същият автобус е бил планиран на следващия ден да пътува до Пампорово. И като пресметнахме горивото, в него е трябвало да има още 150 литра нафта. Управителят на транспортната фирма, чийто автобус е нает, не знаеше къде е нафтата и не можеше да посочи с пръст кой е виновен”, обясни Добромир Илиев, управител на туристическата фирма „Глобал тур”.

Транспортното министерство затяга контрола за безопасност при превозите на пътници
 
От транспортната фирма „Еделвайс 0707”, осигурила автобуса за екскурзията, отказаха да застанат пред камера. Но предположиха, че чужд човек на някоя от спирките е източил нафтата.
 
По информация на NOVA въпросната фирма „Еделвайс 0707” през 2016 г. е хваната за трафик на бежанци, а през 2017 г. Григор Григоров, който е неин управител е осъден за трафик на бежанци.

НПО настоява: Правителството спешно да се заеме с пътната безопасност
nova.bg