Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп изрази задоволството си от състоянието на икономиката на САЩ. Той направи това по време на традиционното търкаляне на великденски яйца на Южната морава на Белия дом, предаде Асошиейтед прес.
 
Тръмп направи кратко изказване пред събралите се на Южната морава стотици гости. Той определи изминалата година за САЩ като "специална" и заяви, че в икономиката е постигнат напредък.
 
Президентът и съпругата му Мелания Тръмп, заедно с 12-годишния си син Барън, след това отидоха към мястото на моравата, където деца търкалят с помощта на дървени лъжици боядисани, твърдо сварени великденски яйца.

Традиционното търкаляне на великденски яйца на Южната морава на Белия дом
БГНЕС

Тръмп се спря за кратко и пред репортерите, отразяващи събитието. Пред тях той заяви, че демократите са предали младите имигранти, що се отнася до постигането на споразумение по въпроса за програмата за защита от депортация на младите нелегални имигранти от латиноамерикански произход, дошли в САЩ още като деца.
 
Тръмп обяви миналата година намерение да прекрати програмата за защита на тези мигранти, въведена по времето на предшественика му Барак Обама. Президентът обаче каза, че е отворен за вариант, при който да бъде приет закон за продължаване на действието ѝ. Но Тръмп и Конгресът засега не могат да се разберат за условията, при които да стане това.

Традиционното търкаляне на великденски яйца на Южната морава на Белия дом
БГНЕС

Самото търкаляне на яйца на Южната морава на Белия дом се организира по традиция в понеделника след Възкресение Христово. На него по традиция присъстват семействата на президента, вицепрезидента, на членове на администрацията му, на служители на Белия дом и др.
 
Тази година началото на търкалянето на яйца бе поставено от Тръмп и първата дама Мелания, които надуха свирки. На търкалянето на яйца присъстваха петте деца на Тръмп, двете снахи на Тръмп и неговите девет внуци.
 
Търкалянето на яйца по традиция продължава цял ден. Традицията в Белия дом датира от 1878 г.

Традиционното търкаляне на великденски яйца на Южната морава на Белия дом
БГНЕС

БТА