Тръгна делото за побоя над фелдшер в Шумен
Тръгна делото за побоя над фелдшер в Шумен / снимка: DarikNews.bg

Тръгна делото срещу 30-годишния Калин Николов, който преби фелдшер от Спешния център на шуменската болница.

Процесът се гледа в Районния съд в Шумен. Делото започна с отказ на съда да конституира пострадалия фелдшер Денчо Денев като частен обвинител и ищец, поради факта, че делото е образувано по бързата процедура и такава възможност не съществува.

В съдебната палата пристигнаха и колеги на Денев, които са били на смяна заедно с него в нощта на 28 октомври, когато той бе пребит. До техни свидетелски показания обаче не се стигна, тъй като Николов, признавайки вината си и всички факти по разследването, пожела процесът да се гледа по съкратената процедура без разпит на свидетели.

Първоначално защитата поиска да бъде сключено споразумение за по-леко наказание, но прокуратурата отхвърли това искане и съдът даде ход на делото по съкратеното съдебно следствие и при закрити врата, след изрично искане на подсъдимия.

След разпореждане на магистратите за подробна справка от системата на телефон 112, за да стане ясно, кога точно е постъпил сигналът за побоя в нощта на 28 октомври днешното заседание приключи.

Очаква се на 5 декември съдът да произнесе присъдата на Калин Николов, който след като призна вината си, може да се възползва от правилото за редуциране на наказанието с 1/3.

Повдигнатото му обвинение е за лека телесна повреда, като според Наказателния кодекс за такова престъпление се предвижда затвор от 1 до 5 години.

Николов запази мълчание и през цялото време криеше лицето си, като отговори с кратко „да" на въпрос дали се извинява на фелдшера.

Пред съдебната зала адвокатът на пострадалия Грациела Георгиева изрази несъгласието си с отказа на съда да конституира клиента й като граждански ищец и частен обвинител.
„В този случай пострадалия по никакъв начин не може да защити правата си", заяви тя.

По думите й, Денев продължава лечението си след боя, претърпял е операция, но въпреки това прокуратурата не е взела това под внимание и е повдигнала обвинение за лека телесна повреда.

Денчо Денев отказа да коментира процеса и не заяви каква присъда ще е справедлива.

„Един травмиращ момент в професионалната работа води до много, не физически, а други последствия", заяви той.

Денев допълни, че все още се лекува след нанесената травма и е в болничен до края на месеца.