Трима в битка за шеф на Здравната каса
Трима в битка за шеф на Здравната каса / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Трима в битка за шеф на Здравната каса
78008
Трима в битка за шеф на Здравната каса
  • Трима в битка за шеф на Здравната каса

Трима са кандидатите за нов управител на Здравната каса. Това съобщи председателят на парламентарната здравна комисия ген. Стоян Тонев, като уточни, че освен кандидатурата на настоящия управител д-р Румяна Тодорова, чийто мандат изтича днес, в конкурса за поста ще участват и двама мъже.

Въпреки че мандатът на д-р Тодорова приключи днес, процедурата по избора за нов ръководител ще започне едва след седмица. Не стана ясно също така кой ще управлява здравноосигурителната институция, докато бъде избран човекът, който ще заеме поста на д-р Тодорова.

Още следващата седмица Парламентът ще стартира процедура по избора на нов управител. Конкурсът предстои да се проведе по документи и по концепция за управление, посочи Стоян Тонев.

Според него забавяне при избора на нов ръководител на Касата нямало: „Това показва, че системата е спокойна и не се притесняваме. Избързване показва, че има напрежение".

Ако според Тонев обаче до избора на нов управител Здравната каса ще се управлява от настоящия ръководител на институцията д-р Румяна Тодорова, по-рано през деня здравният министър д-р Петър Москов съобщи, че до провеждане на избора начело на Касата ще застане подуправителят й д-р Динчо Генев.

По време на заседание на парламентарната Здравна комисия ресорният министър бе обвинен от БСП и ДПС в подкрепа на недостатъчен бюджет за здраве.

Според депутатите болниците няма да се справят с 95% от парите, с които са разполагали миналата година.

Коментира заместник-председателят на комисията и депутат от левицата Емил Райнов: „Господин министър, вие вече сте министър, управлявате 100 дни. Не се дръжте като опозиция. Ако имате сигнали за кражби по болниците, вие трябва да вземете веднага съответните според закона мерки".

В своя защита д-р Москов посочи, че ще признае за грешка парите за здраве едва ако директор на голяма болница си подаде оставката, защото не може да я управлява с отпуснатите от Здравната каса пари. Министърът бе категоричен, че от новата методика за финансиране на болниците няма да пострада нито един пациент и нито един лекар.