/ ThinkStock/Getty Images
Оценките за работата на основните институции в България се запазват на сходни нива в сравнение с проучване през януари. Положителните оценки за президента (63 на сто) и омбудсмана (62 процента) са практически изравнени. Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51 на сто) дават положителна оценка за работата ѝ. Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19 на сто и за двете институции. Това показва първата част от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" относно нагласите на българите спрямо основните партии и институции, представително за пълнолетното население на страната и проведено сред 1004 души между 1 и 8 февруари.
 
От всички членове на Министерски съвет, Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45 процента). Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за работата си.

„Афис“: Политическа апатия, повече аполитични и негласуващи българи
 
Истанбулската конвенция се превърна безусловно в централна тема на политическия и обществен дебат в последния един месец. Въпреки това само половината от запитаните декларират, че са запознати с документа. Логично, най-запознати са хората с висше образование, като две трети от тях твърдят, че са запознати.
 
Приблизително на две равни части са разделени отговорите дали следят (46 на сто) или не следят (47 процента) дебатите около Истанбулската конвенция. Тук отново се забелязва динамика в демографските разбивки, като ясно личи, че най-голям дял от висшистите следят дебатите около конвенцията, а най-малък интерес предизвиква тя сред най-младите, които са на възраст между 18 и 29 години.
 
Само 16 процента от всички български граждани подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а 46 на сто са на обратното мнение. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което говори, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права, коментират от "Тренд".

Барометър България: Кабинетът „Борисов“ излъчва стабилност
 
Единствено сред привържениците на ГЕРБ, мнението относно конвенцията е разделено на две равни части, поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа. От "Тренд" уточняват, че теренът на проучването е приключил преди министър-председателят да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията от Народното събрание.
 
Анализаторите не отчитат сериозна динамика и в електоралните нагласи, в сравнение с изследванията ни през декември и януари. ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина от около 2,5 на сто от всички запитани пред своя основен опонент БСП. След тях се нареждат ДПС (6,4 на сто) и Обединени патриоти (5,2 процента).
БТА