Прокопиев ликвидира синдикатите в "Каолин", каза бившият лидер на "Подкрепа"
„От 2014 г. не съм стъпвал в Америка. Нищо не съм приватизирал през живота си и никога не съм взимал кредити. С Иван Костов сме стари познайници, защото още през 90-та година на кръгла маса страшно търсихме експерти в СДС. Костов беше домъкнат като експерт”, разказа в ефира на „Неделята на NOVA” д-р Константин Тренчев - почетен председател на КТ "Подкрепа".

Първото, което Костов е попитал е колко ще му е хонорарът, разказа Тренчев. "Никакви хонирари не можехме да дадем", допълни той.

„Още 1992 година нашият конгрес излезе с декларация, че Иван Костов и Иван Пушкаров не трябва да се допускат в парламента. Считахме, че не трябва СДС да комуникира с такива хора. Костов стана член на СДС малко преди да ги изберат за лидер. До тогава той се водеше експерт. Той така или иначе стана министър и резултатите са ясни”, обясни той.

Костов готов да съди Ханке, но в САЩ, не иска в български съд (ВИДЕО)

„Много са сделките. Чудя се защо се вдигна такъв голям шум. Има добри сделки, те са предимно на западни корпорации, които дойдоха, взеха заводи. Да, хората се намалиха като персонал, но взимат добри заплати, предприятията работят, имат пазари. Има и няколко добри български сделки”, посочи Тренчев.

„Когато си лидер на нещо и членовете ти дойдат и посочат, че съответния директор-комунист източва предприятието, ние нямаме избор, освен да идем при министъра и да настояваме този човек да бъде отстранен и заменен с друг. При това не посочвахме друг, а роботещ човек. Отиваше се с максимално количество документи и доказателства”, разкри той.

„Булброкърс” на Прокопиев създало предпоставки за манипулиране на сделката за EVN

„Новите собственици на предприятията бяха наясно, че е по-добре да общуваш с профсъюза, отколкото с неорганизирана маса хора. Има прекрасни примери за взаимоотношения между синдикати и работодатели”, каза още Тренчев.

Тренчев коментира, че синдикати няма само в държавните предприятия. "Почти във всички частни предприятия, по-крупни, има синдикати."

Относно Иво Прокопиев Тренчев каза: "Той почти ликвидира синдикатите в "Каолин". Запитан дали той има вина Тренчерв отговори, че "не може да налее кураж и смелост на хората да се борят, когато започне систематично да ги натиска работодателя, много хора казват "добре, отказваме се".

Имаше „Подкрепа“, която Прокопиев с огромен натиск унищожи. За КНСБ не знам да има, обясни синдикалистът. В случая възможностите на синдикатът зависят от броя на хората и от желание им да бъдат свободни и борбени, добави той.

Гешев: Прокуратурата започва проверката от приватизираните фирми с най-големи активи

Обвинението на Костов по отношение на "Кремковци" е, че синдикатите не са искали чуждите инвеститори. Тренчев го предизвика: "Нека го докаже, ние не сме спирали никой. Имаше срещи, изслушвахме ги, но ние самите не можем да решим дали да се даде предприятието на този или на онзи, това нещо е приоритет на държавата. Ние се интересувахме от социалната част".

"Сделката за "Кремиковци" е за 1 долар, но и дълговете са големи, друг е въпросът, че тези дългове не бяха платени, както е обещал собственикът - прословутият Захариев. Когато той препродаде предприятието и взе едни големи пари, след това новите собственици поеха ангажимента да платят дълговете. Взеха един много крупен заем от чужбина, замесено е и името Сашо Томов, платиха на НОИ, защото им дължаха много пари - към 60 млн., а за останалите 200 млн. прокурор Гешев може да се поинтересува къде и какво стана", разказа Тренчев.

Вижте кои са големите приватизационни сделки у нас

"За онова време мога да обърна внимание на г-н Гешев за един случай - Централна служба за борба с организираната престъпност в МВР (ЦСБОП) с шеф ген. Кирил Радев, Бонев - министър и Костов беше премиер. Разследват т. нар. захарно-спиртна афера и накрая подписват в заключение, че фискът е ощетен с 1,5 млрд. лева. нови пари. Един от трите екземпляра на долкада попада при мен в оригинал, при което аз викам един нотариус, един ксерокс зад гърба ми и цяла зала журналисти и започвам да обяснявам". Резултатът Тренчев разказва, че било обаждане от военна прокуратура, те го питат как е стигнал до доклада.

"Попитаха ме откъде имам доклада. И му казах - град Брюксел... ген. секртар на европейските профсъюзи. Повече не ме потърсиха". Според него оригиналният документ и сега се някъде в КТ "Подкрепа".

„Доста западни фирми идваха и се интересуваха, но не можаха нищо да направят, защото ги бавеха. Приемам за факт, това, което го е имало в куфарчето на Ханке“, каза още синдикалистът.
NOVA