/ БГНЕС
Дружеството на Иво Прокопиев „Булброкърс” е нарушило прозрачността и е създала предпоставки за манипулиране на сделката за приватизацията EVN. Това е заключението на счетоводната експертиза, приета по делото  срещу  бизнесмена и бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков, съобщава Канал 3. Тримата са подсъдими за продажбата на държавния дял от електроразпределителното дружество на занижени цени. В резултат нанесените щети за бюджета са над 28 милиона лева, твърдят от прокуратурата. 
 
В заключението на вещото лице се посочва, че избраният метод за приватизация на държавният дял на ИВИ ЕН– смесен закрит аукцион, е позволил на инвестиционния посредник в сделка „Булброкърс” да закупи акциите на по–ниски цени от участниците на вторичния пазар. Това, според експерти, грубо нарушава прозрачността и равнопоставеността при приватизационната сделка.
 
"Методът на закрит аукцион позволява задаването на серия от поръчки, задаващия да блокира пазара или да спечели голяма част от поръчките. В случая  това налице ли е от фирмата “Булброкърс”? Да, налице е, посочи вещото лице Марчев.

Oпорочена е прозрачността и равнопоставеността при този аукцион. Заявките са подавани по този начин, който удовлетворява фирмата на Иво Прокопиев, максимално да получи акциите на минимална цена”, каза наблюдаващия прокурор Емил Петров.
 
Бившият финансов министър Симеон Дянков е подсъдим за престъпление по служба. Според прокуратурата, именно той е поискал от тогавашния изпълнителен директор на Агенцията по приватизация да възложи оценката по сделката да се извърши от фирмата "Булброкърс”. Дружеството  е контролирано от бизнесмена Иво Прокопиев. А целта била фирмата да се облагодетелства с над 1 милион лева,твърдят още от прокуратурата. Бившият икономически министър Трайчо Трайков пък е с обвинение за умишлена безстопанственост.