/ ThinkStock/Getty Images
Днес Гешев възложи на ДАНС пълна проверка на приватизационния процес
Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства. Кои обаче са големите приватизационни сделки у нас?

1999 година: "Кремиковци" АД - купено от "Дару Металс" за 1 долар. След това e препродадено на дружество на индийския инвеститор „Прамод митал”. Дружеството фалира и синдик отдавна е продал активите.

Същата година - 67 % от "Техноимпекс" ЕАД  са купени от РМД за 700 000 долара.

И отново 1999 година ставаме свидетели на сделката за БГА "Балкан". Предприятието е продадено в опит да бъде предотвратен неговият фалит. Приватизацията му е осъществена от израелската фирма „Зееви груп“ за 200 000 щатски долара. Те обаче  разпродават недвижимото имущество и водят „Балкан“ към фалит.

2000 година: Държавното предприятие за добив на минерали “Каолин” е приватизирано от РМД “Каолин 97”.  По-късно “Алфа Финанс холдинг” става мажоритарен собственик на РМД-то.

Същата година -  67 % от  "Софарма" са  продадени на цена от 24 милиона щатски долара на дружеството "Елфарма". Мажоритарен акционер е софийската "Унифарм".
Хасан Адемов: ДПС искат право на глас за всички българи

От 1992 г. до 2016 г. приватизационни сделки с държавни и общински активи са били над 13 500. Данните са от преди 2 години в доклад на ДАНС, който отново направи проверка на процеса на раздържавяване. Тогава ДАНС прати на прокуратура 28 проблеми сделки. А тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че дори да е бил направен перфектен договор, приватизаторите са го заобикаляли с последващи анекси.

Рестартът на проверката, възложена от Иван Гешев, дава надежди на политици от прехода, че ще бъде потърсена отговорност.

ДАНС и Гешев подхващат цялата приватизация на Прехода

„Като почнете от „Кремиковци”, като минете през БТК да кажем летище „София”. Прокуратурата може да ги отсее. Много хора ще си отидат, много хора ще изреват на умряло. Някои ще влязат в затвора, но нали това иска Гешев”, смята Александър Каракачанов, бивш председател на „Зелената партия”.

Проверката ще е полезна, твърдят и синдикатите.

„Смятам, че всяко действие, което внася яснота във всички процеси е добре дошло. Не мисля, че от това трябва да се прави обаче поредната дъвка и как да кажа – поредната сензация”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Когато разберем, че в приватизацията на „Кремиковци”, нищо не е било наред, какво правим? Няма го „Кремиковци”, какво ще стане като установим, че е откраднат завода за микропроцесори в „Правец”, какво ще стане”, пита президентът на КТ "Подкрепа"Димитър Манолов.

„Не сме направили оценка какво ще струва това на държавата, но всяко едно действие, изхождайки от позицията на БТПП, което ще бъде в борба с корупцията, заслужава внимание и подкрепа”, смята Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

Старата проверка на ДАНС откри проблемни сделки, но повечето разследвания бяха прекратени заради изтекла давност. Сега топката е в полето на политиците, които трябва да решат законодателно проблема.
NOVA