Аз не знам за куфарче и сигнали, за каквито говори той, заяви бившият премиер
Бившият премиер и екслидер на СДС и ДСБ Иван Костов изрази готовност да съди Стив Ханке, но показа недоверие към родната Темида. Костов беше категоричен, че ще се обърне към американската съдебна система, не и към българската, ако реши да заведе дело за клевета.

"Г-н Ханке, ако се осмели да твърди, че аз съм корумпиран, ще го съдя, но в САЩ, че тук съдилищата кого ще осъдят...", каза в студиото на "Плюс-минус" Костов. Повод станаха думите на бащата на Валутния борд, че е предал папка с доказателства за корупция на Петър Стоянов, който веднага се е накарал по телефона на Костов.

„Аз не знам за куфарче и сигнали, за каквито говори Стив Ханке. Казах го веднъж и не смятам, че има нужда да го повтарям. Всички сигнали, които са стигали до мен, са били предавани по надлежния ред. Странно е защо г-н Ханке реши да покаже този куфар след 23 години, а имаше възможността да го направи много по-рано”, чуди се Костов. Той добави, че винаги, когато е имал сигнали, ги е предавал на прокуратурата и разследващите органи.

Попитан защо тогава по-късно синият президент го подкани публично: "Иване, кажи си?!", Костов намекна, че е предпочел да бъде жертвата, но не и да проговори. Тогава бяха сменени десет министри от кабинета му без обяснения от негова страна. Махането им било политическо решение, обясни Костов.

"В моята култура е невъзможно да лепя етикети, особено да ги наричам корумпирани, криминални, престъпници. Да ги махам, това е политическо решение. Тези решения са политически. Аз политическия акт съм го извършил", каза Иван Костов. "Поел съм върху себе си всичко. Разбира се, че съм го поел, но предпочитам аз да страдам, отколкото аз да стана клеветник", каза Костов по адрес на членовете на своето правителство, които е уволнил.

Той не счита, че е извършил криминална приватизация, а смята тъкмо обратното - че е спасил "Кремиковци", продавайки за 1 долар, защото иначе заводът щял да фалира, а така му удължил живота. За "Нефтохим" се закле, че не е имало западна фирма, кандидат-купувач, а за БГА "Балкан" поясни, че не той го е продал на Гад Зееви, а Агенцията по приватизация и икономиеското министерство. Не знаел още, че е имало германски кандидат, готов да увеличи броя на работещите и ослужваните линии. МС само одобрявало сделките.

Костов заяви още, че никога не е бил участник в приватизацията, нито пък в издигането и облагодетестването на офшорки и бизнесмени като Иво Прокопиев. "Не е вярно, не съм поддържал такива отношения, разбира се", каза Костов, като отрече да му е давал власт.  "За да вляза аз в такъв процес, означава да съм нарушил закона, защото има органи, които по закон трябва да приватизират. Ако имаше такова закононарушение, то щеше да е установено неколкократно", отвърна Иван Костов. Не било вярно още и твърдението на бившия главен прокурор Никола Филчев, че офшорки били допуснати да приватизират предприятията ни.

"Чувствам се, че съм изпълнил дълга си пред страната, защото съм стабилизирал българския лев, макроикономиката, изградили сме бизнес... И затова съм поел и ще поемам и за в бъдеще такива негативи", завърши Иван Костов.