Трагедията в Трън
Трагедията в Трън / снимки: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

15-годишно момиче беше убито, а други две деца бяха ранени в центъра на Трън. Те са от дома за деца, лишени от родителски грижи в града. 15-годишната Лили е убита от Асен Илиев, който след като е стрелял със законно притежаваната си пушка се е самоубил. Илиев е познат на полицията, осъждан е за изнасилване. В четвъртък в община Трън ще е ден на траур.

Убийството на 15-годишната Лили е станало на моста в града. Заедно с нея са били 12-годишният Емил и 15-годишната Клара, които са ранени от сачми, но не сериозно, те са настанени в пернишката болница. Децата са се разхождали в голямото междучасие, Асен ги е причакал скрит около моста, след което е стрелял по тях. Убитата Лили е поразена от седем сачми в тялото и починала на място.

Запознати със случая признаха, че най-вероятно 67-годишният Асен Илиев се е опитвал да убие Клара, а не Лили. Деца от дома разказаха, че Клара е имала отношения с убиеца, включително сексуални. Момичето обаче е поддържало връзка и с друг мъж – Никола Динев. Именно този факт е предизвикал ревност у Асен и желание да си отмъсти на Клара. От години в Трън се знае, че двамата мъже не са в добри отношения, заради момичетата от дома. Убитата Лили – касиерката от дома я описва като добро момиче, на което в отрицателна посока е влияела Клара.

Дарик разбра, че най-вероятно и Лили е имала връзка с убиеца си. „Знам, че я е обарвал”, призна Дебора, която е живяла в една стая с убитото момиче. Тя се закани да линчува Клара, когато я види. Самата Клара е признала този следобед, че преди два дни е била заплашвана с убийство от Асен.

По непотвърдена информация в деня на убийството е трябвало Асен Илиев да се яви в съда, тъй като срещу него се води дело за изнасилване на друго дете от дома в Трън. Пострадалата Клара е била свидетел по делото.

Дарик научи, че само след няколко дни тя е трябвало да бъде преместена от дома в Трън в друг дом заради непристойно поведение. По-късно информацията беше потвърдена от директорката на дома, която обяви, че Клара ще бъде преместена в интернат.

На извънредна пресконференция кметът на община Трън Станислав Николов обвини съд и прокуратура за това, че са допуснали човек като Асен Илиев да се разхожда на свобода. „Недоумявам как подобен човек, лежал за изнасилване, притежава законно пушка”, каза кметът.

От своя страна директорката на дома Бойка Михайлова обяви, че не е знаела между убиеца Асен и деца от дома да има по-специални отношения. Утре в Трън ще пристигне екип от психолози, който ще работи с децата от дома в града.

„Всички факти около стрелбата сочат, че става въпрос за планувано и предумишлено убийство”, каза директорът на пернишката полиция комисар Димитър Шереметев.

Илиев е с богато криминално досие, той има девет криминални регистрации в досието, осем от които за изнасилване на непълнолетни момичета. Той е имал кафене срещу трънската полиция, посещавано често от децата от сиропиталището. Илиев има три ефективни присъди за изнасилване с общо седем години затвор от 1979, 1991 и 1995 година. По неофициална информация една от присъдите е за посегателство срещу жена от Сърбия. Срещу Илиев има три дознания от последната година, едното е от август 2007 година за изнасилване на момиче от дома за сираци.

След репортерско проучване на Дарик от края на миналата година, което бе излъчено в предаването "Пропаганда", деца от дома обвиниха Асен Илиев, че им е предлагал пари, за да спи с тях. При разследването тогава стана ясно, че Асен Илиев е бил в дългогодишен конфликт с Никола Динев – бивш преподавател от дома, който също е с присъда за педофилия, но въпреки това е живеел и работил в този дом. Материалите от разследването на Дарик радио бяха предадени в полицията веднага след края на разследването. След журналистическото разследване Динев беше уволнен и напусна дома.

***

Ето какво е казал пред Нина Александрова в края на миналата година Асен Илиев, той коментира тогавашните обвинения на децата от Дома към него в сексуален тормоз.

Спите ли с деца от Дома?

Как ще спя, няма такива работи.

Кой ви е натопил тогава?

Ами този, който ви е казал на вас за мен, той ме е натопил.

На мен децата ми казаха.

Децата те са на него подчинени. Той ги плаши. Погледнете какво му е миналото. То във вестника пише.

Вярно ли е, че имате присъда за изнасилване?

Вярно е.

Казвате, неговото минало е такова, но и вашето е такова?

За жалост е така, но аз не съм се занимавал с такива деца, както той. Те могат да кажат, че съм убил и човек, но трябва да се докаже това нещо.

Естествено, че трябва да се докаже.

 

***

Ето какво разказа едно от ранените днес момичета - Клара, при разследването на Дарик, проведено в края на миналата година:

Кой е Асен?

Той е от новото кафе, което е до полицията. Асен ме ревнува от Динев, защото мисли, че спя с него.

А ти с кой спиш?

Нито с него, нито с Динев. Едно момиче – Миглена, нея я махнаха от дома, тя имаше връзка с Асен.

Тя на колко години беше?

Тя беше на 16 години и веднъж бях с нея, тя беше пияна. Тя беше отишла в къщата на Асен, която е на сина му Иво. Беше пила, две шишета ракия имаше и се беше напила, откараха я в болницата, там Жана Соларова я попита дали е спала с Асен, тя каза "Да".

А Асен какво точно ти предлагаше да правите?

Той ми даваше пари. Питаше ме: "Знаеш ли, че те харесвам? Знаеш ли, че искам да съм с теб?" Аз му казвах: "Не искам да съм с теб, не се занимавай изобщо с мен, защото мога да те съдя." Той е съден, Асен е лежал в затвора.

За какво?

Че е изнасилвал момиче.

Ето какво каза в края на миналата година един от преподавателите в дома - Никола Динев, който е съден за педофилия, но продължаваше да живее в дома:

Говори се, че имате връзка с едно момиче от дома – Клара.

Ето как стоят нещата около нея – Асен Стоичков от есента…

Асен от кафето до полицията?

Точно така. Този Асен още от есента викаше при него наши деца да му помагат да събират картофи, но не беше само Клара, имаше едно момиче Христина и един Мишо. И той си ги привикваше постоянно, на училище не ходеха, всеки ден – там в кафето „Бристол”, до което той имаше склад. Там ги е привиквал, там ги е събирал, тя Клара и сама си каза впоследствие как й е купувал парфюми, даваше й пари, цигари й купуваше всеки ден. Това продължи дълго време. Имаше един случай, когато бяха заключени Клара, Христина и Миглена, мисля, в тавански стаи над апартамента над Асен, три дена ги нямаше, бяхме ги обявили за национално издирване тогава и т.н. Дойдоха, пък се криеха. Клара ми е казала, че е била при Асен, спала е с него. Тя дали ще иска да го признае или не, не знам, но доста неща ми е разказвала впоследствие.

***

67-годишният Асен Илиев е осъждан два пъти по член 152 от Наказателния кодекс - за изнасилване, съобщи изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Перник Пламен Найденов. До 1998 г. Илиев е изтърпял последното си наказание. През 2001 г. е бил реабилитиран с определение на Районния съд в Трън и затова се е водел като неосъждан, уточни Найденов.

По трагичния инцидент е образувано досъдебно производство по член 116, ал. 1 от Наказателния кодекс за опит за убийство на повече от едно лице.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ширин Местан е информирала главния прокурор Борис Велчев за ситуацията в Дома за деца, лишени от родителски грижи в Трън. На срещата Местан е посочила, че миналата година е сезирала прокуратурата в Трън за получен сигнал за сексуално насилие над деца в дома. Обсъдено е било състоянието на институциите за деца у нас, се посочва в съобщението от агенцията, оглавявана от Местан.