/ Апелативна прокуратура-Варна
След като миналата седмица отпътуваха общо 40 контейнера с отпадъци, 20 от пристанище Варна и 20 от пристанище Бургас, днес се товарят последните 25 контейнера от пристанище Варна за връщане обратно в Италия, съобщават от екоминистерството.

С това се приключва процедурата по реекспорт на общо 127 контейнера от пристанище Варна и 20 контейнера от пристанище Бургас, обект на незаконен превоз на отпадъци от Италия за България.

20 от контейнерите с отпадъци на пристанище Варна-запад напуснаха България, връщат ги в Италия (СНИМКИ)

Припомняме, че незаконните превози бяха констатирани през януари след съвместни проверки на РИОСВ, Прокуратурата, Агенция „Митници“, МВР и ДАНС. Тогава беше установено, че според съпровождащите превоза документи контейнерите би следвало да съдържат отпадъци от пластмаса и каучук. При отварянето на контейнерите е констатирано, че отпадъците са замърсени от други материали до степен, която предотвратява оползотворяването на отпадъците по екологосъобразен начин.

За вноса на такива отпадъци се прилага  процедура на предварителна писмена нотификация и съгласие между двете държави, каквато не е проведена. Това представлява грубо нарушение на Регламент (ЕО) №1013/2006 на Европейския парламент, който страните-членки на ЕС прилагат пряко и спазват изискванията, разписани в него относно превозите на отпадъци в рамките на общността, както и за вноса и износа на отпадъци от и към ЕС.

Емил Димитров: България е рециклирала над 1 млн. отпадъци за година

След установяване на незаконните превози министърът на околната среда и водите Емил Димитров е сезирал италианските компетентни органи и е отправил искане за реекспорт на отпадъците. Последващите успешни процедури са нагледен пример за поддържане на добро сътрудничество и комуникация между компетентните органи на две държави, в случая България и Италия, по прилагане на Регламент (ЕО) 1013/2006 за превозите на отпадъци, посочват от МОСВ.

Със съвместните усилия на МОСВ, РИОСВ, Агенцията "Митници", прокуратурата, МВР, ДАНС и италианските органи бяха върнати обратно общо 147 незаконно транспортирани контейнера с отпадъци с общо тегло 3792,62 тона.