/ БГНЕС
"Президентът си позволи език, който нито един президент не си е позволявал. Президентът скандираше "Мутри вън", без да казва кои са мутрите, нарече 1 млн. български граждани мутри". Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков по повод вчерашния протест пред президенството в подкрепа на държавния глава.

По повод акцията в президентската институция Биков подчерта, че вече няма недосегаеми и настоя президента да се извини на 1 млн. избиратели, които е нарекъл "мутри".

Той посочи, че и симпатизантите на ГЕРБ ще протестират.

"Ние не желаем хората да се мразят помежду си, не желаем да насъскваме никой, но ние не сме в състоние да удържим нашите хора - президнетът им казва "мутри" и "вън". Къде "вън", къде да отидат, тези хора имат права като президента, с изключение, че нямат имунитет. Държавният глава трябва да поднесе извинения, защото ги обиди. Призовавам довечера да не се стигне до провокации и ексцесии, нека всеки изрази мнението си в рамките на закона", подчерта депутатът от ГЕРБ.

Биков настоя, че ГЕРБ са гаранта за европейския път на България и няма да позволят да се подменя дневния ред на обществото.

"Ние сме гарант за европейския път на България. Ние сме гарант, че мафията няма да си върне държавата, какъвто е слоганът на един от вашите симпатизанти, който се крие в Дубай и призовава към смелост, а го е страх да дойде тук и да развее знамето на революцията заедно с вас. Икономическата криза с коронавируса ще ескалира есента и зимата и всеки ден, изгубен в политическа нестабилност, в избори, за които не сте готови, в разделяне на обществото, ще струва много скъпо на всеки гражданин. Не мислите за хората, а за себе си. Ако утре има избори, вие ще ги загубите, и ще ги загубите, защото мнозинството от гражданите не ви вярват, че сте загрижени", обърна се към левицата Биков.

По-рано от трибуната на Народното събрание соцлидерката Корнелия Нинова също се закани за протестен митинг, който нямало да е в подкрепа на Румен Радев, а за спасяването на България. Тя припомни и за готвения от червените вот на недоверие и призова парламентарните групи за подкрепа.

"Вчера се случи нещо безпрецедентно. Тежко въоръжените органи на реда и показните действия на съдебната власт са удар по върховенството на закона. Днес премиерът прехвърли отговорността върху НСО. Твърде елементарно, г-н Борисов. Отговорността е ваша", каза в декларация от парламентарната трибуна Нинова.

"Създадохте мафиотско олигархичен модел на управление. Всеки е гонен, преследван и компрометиран. Вчера хиляди хора излязоха да кажат, че това не може да продължава така. Хиляди наши симпатизанти и хора, които нямат общо с БСП вчера заявиха, че искат да участват в протести, не в защита на президента, а за спасяването на България. И ще го направим. Властта ни забрани да проведем събора на Бузлуджа. добре, ще го направим на жълтите павета пред Министерския съвет. Ще го направим като национален митинг и нека всички желаещи промяна, без оглед на партийните интереси, се обединим. Не става дума за лични рейтинги, а за България", настоя лидерката на БСП.