/ ThinkStock/Getty Images
На този етап телефонните измамници продължават активно - поне това, което ние имаме като информация - да използват румънски сим-карти и да действат от територията на нашата северна съседка - Румъния. Това каза пред БНТ старши инспектор Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в ГД "Национална полиция" (ГДНП).

"В началото на годината проведохме няколко операции в регионите на живеене - говоря в Северна България - Плевенска, Русенска област и Великотърновска област, които доведоха до изнасяне на контингента в северната ни съседка. Тоест основната част от извършителите на тези престъпления в момента са се позиционирали на територията на Румъния - в различни хостели, къщи за гости, хотели, откъдето извършват престъпления в България и в Гърция", поясни старши инспектор Падинкова.

Деца съветват в рими баба и дядо срещу ало измамници (ВИДЕО)

Изключително лесен е достъпът и осигуряването на румънски SIM карти, обясни тя и допълни, че мобилните апарати и използваните SIM карти се унищожават преди да влязат на територията на България или след извършена успешно измама.

"Констатираме също случаи, при които извършителите карат мулетата или куриерите да носят парите в нашата северна съседка. Единични са тези случаи, но има и такива", поясни инспектор Падинкова.

Над 5 млн. лева са задигнали ало измамници през 2017 г.

Сред телефонните измамници се наблюдава все по-голяма мобилност, разказа инспектор Падинкова. "В проведени операции от началото на годината сме засичали телефонни измамници от региона на Великотърновска област, които наемат квартири на територията на Плевенска област", даде пример тя.

Към момента активният контингент е този, който е на свобода, допълни Падинкова. "Естествено тези, които са в затвора, когато бъдат пуснати в отпуск, те не спират с тяхната престъпна дейност, защото за тях това си е бизнес и основен източник на доходи", обясни още.

Измама: Кметове и полицейски началници звънят за пари

"За първите два месеца над 800 000 лева са - по неофициални данни - постъпили в нашия сектор нанесените имотни вреди от телефонни измами", каза инспекторът. Инспектор Падинкова обясни и, че все по-често се наблюдават случаи по-млади хора да стават жертви на такива престъпления. Говорим за младежи и деца, поясни тя.
 
Измамниците през последните година-две не променят особено репертоара си, коментира инспектор Падинкова и допълни, че над 95% от регистрираните престъпления са именно по схемата "провеждане на полицейска операция". Но характерно е, че преди празници се активизират, каза още тя.