/ Thinkstock/Getty Images
СДВР пусна аматьорско видео за телефонните измами на фейсбук страницата си. В него деца на полицаи агитират възрастните хора да не се подвеждат, ако някой им се обади и им иска пари по телефона.
 
Участниците в клипчето дават съвети на бабите и дядовците как да постъпят, когато измамниците ги потърсят. Директора на СДВР старши комисар Ивайло Иванов обясни пред Дарик, че идеята за видеото е била на служителите, които поддържат фейсбук страницата.

Над 5 млн. лева са задигнали ало измамници през 2017 г.
 
 
СДВР В БОРБАТА С ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМНИЦИ

СДВР В БОРБАТА С ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМНИЦИ … МИЛИ ХОРА, ВРЕМЕ НЕ ГУБЕТЕ, КЛИПЧЕТО НА БЛИЗКИТЕ СИ ПОКАЖЕТЕ!#СДВРстолична

Публикувахте от СДВР Столична Полиция в 13 март 2018 г.
 
През 2017 година са регистрирани 1283 телефонни измами из цялата страна. МВР е успяло да разкрие едва 198 от тях. Директорът на СДВР Ивайло Иванов коментира, че най-често жертви на телефонни измамници стават възрастни хора. Въпреки това той обясни, че сред подведените има и млади хора с различен социален статус.
 
Клипът, в който участват деца на полицаи, е публикуван във фейсбук страницата на СДВР, където едва ли ще бъде видян от повечето възрастни хора или потенциални жертви на подобни измами.

Баба хвърли близо 3000 лева на измамници
 
Иванов обясни, че видеото е аматьорско и не е част от кампаниите за борба с „ало” измамниците.
 
„То е позитивно, но за съжаление ние какви ли не инициативи предприемахме, но хората продължават да се поддават на тези измамници. Това е най-лошото. Затова се опитваме по всякакъв начин, ако можем, да предотвратим тези неща, защото ежедневно все някой някъде се поддава и се случват тези неприятни неща. Това просто беше една идея, която колегите я споделиха с мен, одобрихме я, направихме го. Смятаме, че се получи много добре. Вече остава другите да кажат дали е било добра идея“, каза Иванов.

Разкриха телефонни измамници, задигнали над 26 000 лв. от 68-годишна жена
 
Телефонните измами остават едни от най-трудно разкриваемите престъпления. През 2016 година са разкрити едва 8% от тях, а през изминалата 15.

Измама: Кметове и полицейски началници звънят за пари