Над 5 млн. лева са задигнали ало измамници през 2017 г.

На сметките за ток на всяко семейство ще има специални предупреждения за телефонни измами

Стефан Балабанов
Стефан Балабанов / БГНЕС, архив
На сметките за ток на всяко семейство ще има специални предупреждения за телефонни измами
Над 5 млн. лева са задигнали ало измамници миналата година
96395
Над 5 млн. лева са задигнали ало измамници миналата година
  • Над 5 млн. лева са задигнали ало измамници миналата година
Над 5 млн. лева са задигнали телефонните измамници у нас през изминалата година. Според заместник-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов обаче това не е голяма беда за България, тъй като в други държави са отнемани много по-големи суми.

Трима извършители на телефонни измами са задържани в района на гр. Ветово
 
МВР успяло да установи, че най-често жертвите на телефонни измами са възрасти хора. По този повод министерството започва кампания, в която на сметките за ток на всяко семейство ще има специални предупреждения, които да попречат на хората да станат жертви на подобни измами.
 
През последната година най-много престъпления в страната са извършени на територията на Бургас. Това стана ясно от изнесена статистика на МВР. Министерството установило растеж на престъпленията, извършвани от малолетни. Телефонните измами са едни от криминалните прояви, с които полицията се справя най-трудно. През 2017 г. наричаните още „ало измамници” са задигнали над 5 млн. лева.
 
"Това не е съвсем голяма беда за България, тъй като например в Англия са отнети 755 млн. паунда, в Гърция са над 30 млн. евро. Имахме среща с отговорни служители от трите ЕРП-та, на която се договорихме на платежните документи, които издават ежемесечно на нашите граждани за платените сметки за ток, с червени букви да бъде фиксирано най-отгоре "МВР предупреждава: искат ли ти пари по телефона, спри! Това е измама!", обясни зам.-министърът на вътрешните работи.

телефон
dariknews.bg

Два месеца и половина след като шеф от НАП беше прострелян показно посред бял ден в центъра на София, вследствие на което почина, министърът на вътрешните работи Валентин Радев коментира, че убийствата са престъпления, които няма как да не бъдат разкрити. Въпреки това обаче до момента няма заподозрян за случая от декември.
 
Във връзка с телефонните измами Стефан Балабанов коментира, че благодарение на превантивната кампания на МВР през изминалата година много от престъпните групи са се изнесли в съседните ни страни като Румъния, Сърбия и Гърция.