„Това правителство ще остане в учебниците по политически науки като ярък пример какво не трябва да се прави”. Това заяви Томислав Дончев в студиото на „Карай направо” по NOVA.

„Антикризисните мерки са ужасно закъснели и лошо скроени. Категорично ще увеличат темпа на инфлацията. Тук се влиза в състезанието между цени и увеличаване на доходите, където винаги, по учебник, надбягват цените, а през това време инфлацията расте”, каза още той.

Дончев беше категоричен, че мерки е трябвало да се вземат още в средата на миналата година, като производителите на различни видове стоки е трябвало да се подпомогнат от гледна точка на енергоресурсите, за да не прехвърлят те високата цена на енергията и на газа върху стоките.

„Тези мерки, в този им дизайн няма да имат никакъв ефект, но ще похарчат публичното финансиране и допълнително ще напомпат инфлацията”, категоричен бе той.

„Да си добра опозиция не е време на леност и безделие. Да си вършиш добре работата означава не само да поддържаш пряк контакт с хората, но да бъдеш и адекватен коректив ш да критикуваш”, заяви още Томислав Дончев. „Една добра опозиция се приема, че може много да подобри качеството на управлението и мисля, че това правим”, добави той.

„Ние съвсем добронамерено и безвъзмездно сме правили няколко добри предложения. Такива, които биха обуздал сметките за ток за бизнеса. Ако някой се беше вслушал – не само бизнесът щеше да има по-ниски сметки за ток, но и хората щяха да имат стоки на по-ниска цена. Не знам дали поради политически егоизъм или късогледство, но никой не се съобрази с тях”, коментира Дончев.

Според него най-сериозният комплексен проблем в момента в обществото ни е разделението в него. „То е разделено на 5-6-10 враждуващи групи, които не могат да намерят модус за единодействие. Това е и политически проблем, но е и обществен преди това. Това е като семейство, в което всички членове имат различни представи как да си уредят живота. Докато този токсин на омразата и взаимното недоверие не бъде премахнат, не ни чака нещо добро”, смята той.

По думите му винаги има повод да се скараш с някого или да си му обиден, но това, което се намира по-трудно е причина да направиш нещо, заедно с другите.

Той коментира и спречкването между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Не очаквайте от мен да морализаторствам. Но като слушам нивото на дебата, ако позволите да се пошегувам, ми се струва, че в някои случаи е по-добре да има един хубав бой и да се свърши тази работа. Извън шегата - убеден съм, че когато хората са гласували на изборите, не са изпратили никого там, за да се бие.

Запитан как оценява работата на настоящото НС, той отговори: „Народните събрания от лятото на миналата година се занимаваха повече с предизборните емоции, които всяка партия беше инжектирала в пленарна зала и не успяха да свършат нищо. Това Народно събрание някак си успя да избере правителство. От там нататък, като изключим приемането на бюджета, с всички критики  и въпросителни, не съм забелязал да тече някаква трескава парламентарна дейност от този тип, който е полезен за хората – приемане на закони. Няма особена законодателна инициатива нито на ниво коалиция на управляващи, нито от МС”.
NOVA