Създават анкетна комисия за трагедията във влака София–Кардам
Създават анкетна комисия за трагедията във влака София–Кардам / netinfo

Опозицията и управляващите се разбраха за сформирането на временна анкетна комисия за проучване на причините, довели до трагичния инцидент във влака София – Кардам, както и на нормативната уредба, свързана с безопасността на железопътния транспорт. Това съобщи след консултациите заместник-председателят на транспортната комисия Радослав Илиевски.

В проекторешението, което ще бъде внесено днес в деловодството на Народното събрание е записано, че комисията ще проучи обстоятелствата, свързани с пожара и човешките жертви, които той взе, в бързия влак София–Кардам.

Предмет на разследването са още необходимите промени в нормативната уредба за подобряване на системата на безопасност в БДЖ. Ще бъдат проучени и мерките за подобряване на състоянието на железопътната инфраструктура и организацията на работа и безопасност в железниците. По думите на Радослав Илиевски депутатите от опозицията ще участват в работата на анкетната комисия. Нейните представители обаче не са се съгласили с определянето на състава й на пропорционален принцип, а са настоявали за участие на паритетен принцип.

Очаква се проекторешението за създаването на анкетната комисия да бъде гласувано утре от парламента.

Междувременно алтернативно проекторешение ще внесе опозицията, съобщи Иван Иванов от ДСБ. По думите му, представителите на опозицията няма да участват в анкетна комисия, ако тя бъде създадена на пропорционален принцип както предлага мнозинството.

Опозиция и управляващи да имат представители 50 на 50, предлагат десните. Те няма да подкрепят проекторешението на управляващите.