Съвместната охрана на небето ни влиза в пленарна зала на второ четене
Съвместната охрана на небето ни влиза в пленарна зала на второ четене / БГНЕС, архив

Второ гласуване на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се отваря възможност за съвместната охрана на въздушното ни пространство влизат тази седмица в пленарната зала. Те са под точка 9 в дневния ред на проект за програма на Народното събрание, която предстои да бъде гласувана на заседанието в сряда.

Одобриха и чужди въздушни патрули да могат да пазят небето ни

С промяната в Закона за отбрана се отваря възможността за съвместна охрана на въздушното пространство на България - осъществяването на задачи по Air Policing от страна на военновъздушните сили ще може да се извършва съвместно със сили и средства и на НАТО. Правителството иска в закона да бъде разписано, че охраната на въздушното пространство на България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави. Между първо и второ четене бяха направени предложения за промяна в този текст.

Миналата седмица комисията по отбрана подкрепи текста на вносителите, като е направила само „редакционни поправки“ в него.

От българските ВВС държат да има ясна дефиниция на това какво е "съвместна охрана". "Логично е, нормално е да има съвместен Air Policing и ние като лоялен член на НАТО сме "за" и създаваме всички необходими условия да има такъв Air Policing, но нашето виждане е, че български самолети трябва непременно да участват в този Air Policing", каза миналата седмица командирът на Военновъздушните ни сили генерал-майор Румен Радев след анализа за дейността на военновъздушните сили през 2015 г.

Николай Ненчев не иска да имаме водеща роля при съвместна охрана на небето ни

ВСС са представили вижданията си за предложените промени в текста от закона, които се отнасят за съвместна охрана на въздушното пространство. "Нашите виждания са много прости и ясни. Ние се стремим към повече способности заедно с нашите съюзници, но в никакъв случай да не се създават предпоставки за отказ от участие на наша изтребителна авиация в този съвместен Air Policing", заяви той и посочи, че е нормално ние да сме водещи.

В сряда от 12 часа е предвиден по програма и т.нар. блиц-контрол с министрите.
В програмата на заседанието на депутатите е записано още второ четене на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, първо четене на промени в Закона за културното наследство, първо гласуване и на измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както и второ гласуване на промените в Закона за регионалното развитие.

Източник: БГНЕС