Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе редовно заседание, на което бяха обсъдени важни въпроси за националната сигурност на България.

Членовете на Съвета по сигурността са обсъдили обявения от Руската федерация предупредителен район в изключителната икономическа зона на България в Черно море.

По-рано стана ясно, че Руската федерация е продължила от 7 до 19 август нотификацията за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. От Министерството на отбраната увериха преди дни, че няма причина за притеснение и учението се провежда далеч от териториалните води на страната ни.

Русия е разположила 17 кораба на бойно дежурство в Черно море


Във фокуса на обсъжданията по време на заседанието са били и внесеният в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, съобщиха още от правителствената информационна служба. Става дума за промените, с които бе прекратена концесията на "Росенец". Съветът взе решение да бъдат изготвени доклади за възможните отражения върху националната сигурност, които биха могли да произтекат от приемането на внесения законопроект.

Тагарев: Притеснително е, че Русия удължи срока за предупредителната зона в Черно море


Съветът по сигурността междувременно прие вътрешни правила за организирането и провеждането на заседанията на Съвета по сигурността, чиято цел е осигуряване на оптимална и систематизирана работа и организация на заседанията на Съвета, съгласно Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност.