Съдът в Бурса освободи почетния консул на България в града
Съдът в Бурса освободи почетния консул на България в града / снимка: БГНЕС, архив

Съдът в Бурса постанови да бъде освободен почетният консул на България в града и бивш депутат в турския парламент Хаяти Коркмаз, който преди няколко дни бе задържан от властите по обвинение в трафик на антики.

Освободени са и останалите 21 души от групата, които бяха арестувани по същите обвинения, съобщи БТА. Съдът постанови всички те да бъдат съдени без задържане.

По-рано през деня Евгени Василев, който завежда консулската ни канцелария в Бурса заяви пред Дарик, че Коркмаз е дал показания пред турската прокуратура. „Днес е дал показания пред прокуратурата и сега остава съдът да реши. Сега мярката за неотклонение е задържане под стража”, коментира той.

Той коментира още, че вече в турските вестници не пише, че е български почетен консул, а пише „бившия депутат от турския парламент Хаяти Коркмаз”. „ Това е хубаво за България”, допълни Василев. Почетният консул е турски гражданин, роден в България.

Евгени Василев обясни, че първо трябва да се докаже дали Коркмаз има вина или не и тогава да се вземе решение. Механизмът, който може да използва българската държава при евентуалното доказване на вина, е да прекрати задълженията му на почетен консул. Василев коментира, че функциите на почетния консул са напълно представителни.