Съдът ще заседава по дело срещу Александър Томов
Съдът ще заседава по дело срещу Александър Томов / cнимка: Sofia Photo Agency

Софийският градски съд ще заседава по дело срещу бившия президент на ЦСКА и изпълнителен директор на "Кремиковци" Александър Томов.

Освен Томов подсъдими по делото са още три лица от бившето ръководство на футболния клуб и металоргичния комбинат. Всички те са обвинени, че са нанесли щети на ЦСКА и "Кремиковци". Съдебното заседание е от 9.00 ч.

БГНЕС припомня, че Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за присвояването на около 5 млн. евро от Александър Томов и Александър Гарибов в средата на юни 2008 г. Това става, след като в началото на месеца от Лицензионната комисия на БФС обявяват, че ЦСКА няма да получи лиценз от УЕФА за участие в евротурнирите. Тогава се разбира, че клубът дължи на Националната агенция за приходите 900 000 лева. В началото на юли прокуратурата повдига обвинение срещу бившия президент на футболен клуб ЦСКА Александър Томов за длъжностно присвояване на 3,5 млн. евро.

На 27 ноември 2008 г. Софийска градска прокуратурата повдига второ обвинение срещу Александър Томов. То е за присвояване в особено големи размери и длъжностно престъпление, с които комбинат „Кремиковци" е ощетен с 29 млн. лв. Заедно с Томов са обвинени директорът на "Финметал" Божко Бонев и членът на управителния съвет на "Кремиковци" Иван Иванов. Иванов е пуснат на свобода срещу гаранция от 10 000  лв., а Бонев срещу 3500 лв. Второто обвинение срещу Томов e и относно извършени разпоредителни сделки с хвостохранилище на комбината. Общите щети, нанесени на ФК „ЦСКА" и металургичен комбинат „Кремиковци" са за около 36 млн. лева. Ако се докаже вината на четиримата могат да получат наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода. Срещу четиримата са повдигнати по две обвинения - за длъжностно присвояване и за документно престъпление.