Съдът оправда Цветелин Кънчев по делото за рекет
Съдът оправда Цветелин Кънчев по делото за рекет / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Съдът оправда Цветелин Кънчев по делото за рекет
58904
Съдът оправда Цветелин Кънчев по делото за рекет
  • Съдът оправда Цветелин Кънчев по делото за рекет

Да се носи персонална отговорност за осъдителните присъди, издадени от Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Такава законодателна поправка предвижда да предложи Цветелин Кънчев - лидер на Евророма, която е част от Коалиция за България. Причината е нарастването на осъдителните присъди спрямо страната ни в Страсбург.

Софийският градски съд оправда Дон Цеци за това, че е поискал 160 000 евро от бившия шеф на „Гражданска защита" Никола Николов, за да не бъдат разпространени в медиите компрометиращи го материали.

Магистратите осъдиха ромския барон Христо Василев - Ицо Папата на шест години затвор за същите обвинения.

Третият подсъдим Димо Станчев получи 3-годишна условна присъда. Магистратите отсъдиха Ицо Папата да бъде глобен с 5000 лева, а една четвърт от имуществото му да бъде конфискувана. Папата и Станчев ще трябва да върнат на Никола Николов поисканите му пари.

Дон Цеци обяви, че не изпитвал лоши чувства към прокуратурата и не възнамерявал да съди страната в Страсбург: „Дайте си сметка, че тогава още нямаше: нагли, октоподи, месари, лихвари, падари и какви ли още не. Имам идея, чрез законова инициатива, да се носи персонална отговорност за осъдителни присъди в Страсбург. Обикновените хора, които копаят полетата на село, каква вина имат за това, че някой искал да се подложи на някой друг и да расте в кариерата".

Според лидера на Евророма записаният негов телефонен разговор с Ицо Папата не бил разбран правилно и именно за това той седнал на подсъдимата скамейка. По телефона Дон Цеци говорил на цигански и споменал името на Бойко Борисов, но не ставало дума за предаване на пари, а за осуетяването на битка между ромски кланове. Поради сложността на езика обаче Кънчев останал неразбран от обвинението.

Оправданият подсъдим показа богата лингвистична култура и реши да научи журналистите и на един друг древен език: „Вие знаете ли на старовиетнамски какво означава Бойко - супермен".

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.