Съдът оправда Цветан Цветанов, отмени присъдата му за шестте „Не”
Съдът оправда Цветан Цветанов, отмени присъдата му за шестте „Не” / снимка: БГНЕС, архив
Съдът оправда Цветан Цветанов и отмени присъдата му за шестте „Не”
81715
Съдът оправда Цветан Цветанов и отмени присъдата му за шестте „Не”
  • Съдът оправда Цветан Цветанов и отмени присъдата му за шестте „Не”

Софийският апелативен съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото, в което той отговаря за възпрепятстване на правосъдието. В процеса за шестте „Не"- та, както стана известен случаят, Цветанов беше осъден от две последователни инстанции на 4 години затвор. Върховният съд обаче върна делото на предходната инстанция за ново разглеждане с мотива, че присъдата на Цветанов не е постановена безпристрастно.

Съдът отмени присъдата на Цветанов и върна делото за ново разглеждане

До повторно разглеждане на това дело срещу Цветан Цветанов се стигна след като през юни ВКС го върна за ново разглеждане с мотива, че магистратите от Софийския градски съд и Софийския апелативен съд, които последователна осъдиха Цветанов на 4 години затвор, са били предубедени и не са му осигурили безпристрастен и справедлив процес. Именно това беше и становището на адвокатите на зам.-председателя на ГЕРБ. В днешното превратно за процеса заседание на Софийският апелативен съд, защитникът Менко Менков за пореден път изтъкна, че клиентът му изцяло е изпълнил правомощията си и в случая, за който той е обвинен, и дума не можело да става за намеса в работата на съдебната власт.

„Очакваме този резултат от самото повдигане на обвинението. Още от самото начало нашето твърдение беше, че деянието е несъставомерно, министърът е действал в рамките на неговите правомощия, приложил е и е изпълнил закона, както са го правили неговите предшественици", каза адвокатът.

По това дело прокуратурата обвинява Цветанов за разпънат чадър над бившия шеф на РЗБОП- Велико Търново Орлин Тодоров, срещу когото като министър Цветанов шест пъти е отказал да разпише позволени от окръжен съдия СРС-та.

И днес в съдебната зала адвокатите му подробно разясниха, че Цветанов дори не се е познавал с Орлин Тодоров във времето, когато той е разследван от Дирекция „Вътрешна сигурност" на МВР, заради съмнения за връзки с местни престъпни структури. По тази причина повторно беше разпитан и шефът на ГДБОП по времето на Цветанов Станимир Флоров, който отрече да е упражнявал протекция върху Тодоров. Самият Цветан Цветанов за пореден път афишира, че се чувства напълно невинен и, че никога не е нарушил закона.

„Разбира се, че сигурно с дейността ми като министър на вътрешните работи може би някои е преценил, че трябва по някакъв начин да си направи реванш", каза бившият номер едно в МВР.

Цветанов даде обещание, че няма да използва оправдателната си присъда по това дело в полза на предизборната кампания на ГЕРБ. Какви са мотивите на САС пък ще стане ясно до месец, а междувременно решението може да бъде протестирано от прокуратурата пред ВКС.