Съдът гледа дело срещу Ваньо Танов за издаване на държавна тайна
Съдът гледа дело срещу Ваньо Танов за издаване на държавна тайна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов каза, че „Лукойл” стоят в основата на заведеното срещу него дело. Думите на Танов дойдоха след като Софийският градски съд даде ход на процеса, по който той отговаря за издаване на класифицирана информация. Това е станало в телевизионно интервю на 1 септември миналата година, по време на което Танов обявил количеството военновременни запаси от гориво, държано в „Лукойл”.

Шефът на митниците нападна прокуратурата, казвайки, че държавното обвинение изпълнява поръчка на рафинериите. Именно от „Лукойл” според него стояли зад делото, тъй като били единствената засегната страна в случая и целели чрез този процес да го дискредитират и отстранят от поста.

Процесът беше отложен за 5 юли. Тогава се очаква да бъде разпитан и директорът на агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” Станимир Пеев.

На 21 февруари т.г. прокуратурата внесе в Софийски градски съд предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба по отношение на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов.