Съдийски бунт пред ВСС
Съдийски бунт пред ВСС / БГНЕС

Около 200 души съдии и служители на Софийски районен съд (СРС), както и техни колеги, които ги подкрепят, протестират пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Причините - непрестанните проверки, на които са подложени, огромната натовареност и нехайството по думите им от страна на ВСС. Междувременно стана ясно, че председателят на СРС Методи Лалов е депозирал своята оставка, очаква се това да направят и и зам.-председателите.

Протестиращите пред ВСС се събраха около 11:00 ч. днес. Те скандират "Мафия" и "Оставка", както на главния прокурор Сотир Цацаров, така и на всички от Висшия съдебен съвет.

Улица „Екзарх Йосиф" пред ВСС е блокирана заради протеста. Коли и трамваи не могат да преминават.

Председателят на Софийския районен съд подава оставка

Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов заяви, че подава оставка, защото ВСС многократно не са отговаряли на техните призиви за помощ.

„Отговорността за решаване на проблемите в съдебната система е на ВСС. Аз поисках да бъда изслушан за затрудненията, които ние изпитваме, но ми беше отказано. И започна размахване на пръсти", каза пред NOVA председателят на Софийския районен съд Методи Лалов.

Той нарече правителството на съдебната власт „репресивен орган" и обясни, че единствените нареждания, които е получавал от ВСС, е да налага наказания на съдии.

Представители от протеста и Методи Лалов влязоха в сградата на ВСС, за да преговарят.