Методи Лалов
Методи Лалов / БГНЕС, архив
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе трети неуспешен опит да освободи от длъжност подалия оставка съдия Методи Лалов. 
След като през месец август заседанието на колегията се провали на два пъти поради липса на кворум, днес причина оставката отново да не бъде подложена на гласуване стана друга – липса на становище от Комисията за атестирането и конкурсите. Така с 8 гласа „за“ и 3 „против“ магистратите решиха първо да препратят заявлението за оставка на ресорната комисия. 

„Законът императивно повелява, че по всички искания за назначаване, повишаване в длъжност и освобождаване се произнася Комисията по атестирането и конкурсите. След което тя, при наличието на решение, го внася в Съдийската колегия и тя взима решение“, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев. 

Методи Лалов сам депозира оставката си и пожела повече да не правораздава в Софийски районен съд, който в един момент дори оглавяваше. Впоследствие обяви, че вероятно ще се включи в обществено-политическия живот на страната, а в средата на август от „Демократична България“ го поканиха да оглави листата им за общински съветници в столицата.

Започва регистрацията в ЦИК за местните избори

Според Магдалинчев до казуса се е стигнало заради шефа на ВКС. Оказа се, че председателят на Съдийската колегия Лозан Панов не е препратил заявлението на Лалов за оставка към ресорната комисия, а директно го е внесъл за обсъждане в колегията. Освен това Лалов има и дело, по което все още не се е произнесъл.  
Самият Панов пък призова колегите си да не търсят формални основния за удължаване на срока, в който Лалов да бъде магистрат.