/ netinfo
Съдбата на кравата беглец Пенка ще е ясна до края на седмицата
97652
Съдбата на кравата беглец Пенка ще е ясна до края на седмицата
  • Съдбата на кравата беглец Пенка ще е ясна до края на седмицата
Съдбата на кравата Пенка, която необезпокоявана премина българо-сръбската граница, а след това прекара две седмици в западната ни съседка, ще се реши до края на седмицата. До казуса с кравата беглец се стигна, след като стана ясно, че тъй като тя е пребивавала дълго време извън Европейския съюз, според регламентите на Общността тя трябва да бъде умъртвена.


Крава-беглец премина границата през ГКПП със Сърбия (ВИДЕО)

Близо 10 000 души са се подписали под международната петиция „Save Penka The Pregnant Bulgarian Cоw”. Историята на бременната българска крава доби популярност в целия свят, след като стана ясно, че тя трябва да бъде умъртвена. Собственикът ѝ Иван Харалампиев твърди, че кравата не е спряна от граничните служители, но пък я заснели как минава. "Заснели я и ми я показват. Викат "Ще ни убоде". Е, добре, ако беше престъпник, как щеше да мине тази крава", попита Харлампиев. Той твърди, че властите искат да я умъртвят и да не му дадат обезщетение.  

Историята на кравата Пенка, която избяга в Сърбия (ВИДЕО)

През май Пенка влязла в Сърбия и прекарала две седмици в западната ни съседка. След това тя е върната на собственика си от сръбски фермер. Според европейските норми обаче престоят й в страна извън Европейския съюз принуждава властите да я умъртвят. Тъй като обаче Пенка е бременна, а и поради сериозния обществен отзвук родните институции ще се опитат да спасят живота й.

Днес от Агенцията за безопасност на храните са взели проби за различни болести от животното, което в момента е изолирано и под карантина. Резултатите от тях трябва да излязат до края на седмицата, след което ще се реши и съдбата на животното.