Крава се превърна в нарушител на границата. Животното избягало от България в Сърбия, а когато собственикът му се опитал да го върне обратно, властите поискали кравата Пенка да бъде умъртвена.

Седмица след като изгубил една от кравите си, Иван получил обаждане от сръбската полиция – казали му, че Пенка е намерена в Босилеград. Познали я по ушната марка. И Иван отишъл да си я прибере. На границата обаче му забранили да я върне в страната и извикали ветеринарните власти.

„Тази крава, след като е излязла от България и от ЕС, независимо защо, трябва да бъде умъртвена. Дадоха ми срок, днес или утре да бъде кравата умъртвена. Аз им казах, че който дойде да я умъртви, ще го гръмна тук, ето, казвам го официално”, казва Иван Харалампиев.

Крава-беглец премина границата през ГКПП със Сърбия (ВИДЕО)


От Агенцията за безопасност на храните отричат да са издавали заповед за умъртвяването на кравата, съобщава NOVA. Признаха обаче, че работят по случая. И добавиха, че при влизане на животно от държава извън ЕС, контролът е засилен.

Пенка е бременна и сега, в очакване на съдбата си, е отделена от стадото. Според ветеринари, данни за опасни зарази по животните в Сърбия няма. „Няма как да разчитаме че една крава разбира кое е в ЕС и кое е извън ЕС, това е просто инцидент, нормално е да се случи в един пограничен район”, коментира д-р Марина Иванова от Организацията за защита на животните „Четири лапи”.

А собственикът на животното твърди, че бягството в Сърбия било заснето от граничните полицаи. От „Гранична полиция” обясниха, че полицаите първо успели да отблъснат кравата и тя не преминала границата. След минути обаче се завърнала в галоп и униформените нямали друг избор освен да се отдръпнат. Така Пенка излязла зад граница.
nova.bg