Светият синод ще разгледа документите от избора на Варненски митрополит
Светият синод ще разгледа документите от избора на Варненски митрополит / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

На свое заседание утре от 10:00 ч. Светият синод ще разгледа документите от състоялия се във Варна на 15 декември епархийски избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит.

На него бяха избрани двамата кандидати - Знеполският епископ Йоан и
Мелнишкият епископ Серафим.

Това съобщиха от Светия синод на Българската православна църква.

На епархийския избор на 15 декември епископ Йоан получи 22 гласа, а епископ Серафим - 19.

Ако епархийският избор бъде касиран утре от Светия синод, каноничен избор на 22 декември няма да има, уточняват от Светия синод.

Оттам допълват, че ако документацията от избора бъде одобрена, на 22 декември в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" ще се извърши каноничният избор за Варненски и Великопреславски митрополит.

За него литургията ще започне около 09:00 ч., а самият избор - около 10:30-10:45 часа.

Преди избора патриарх Неофит ще се обърне с няколко думи към митрополитите и изборът ще започне.

На него - първо патриархът, а след него и останалите митрополити по старшинство ще влизат един след друг в олтара на параклиса и върху разтворено Свето Евангелие върху светия престол собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи, избрани от
епархийските избиратели на 15 декември.

По това време епископите Йоан и Серафим молитвено ще участват в Светата литургия в катедралата "Св. Александър Невски".

Към 11:15-11:30 ч. патриарх Неофит ще оповести резултата от избора и ще изпрати архимандрит Дионисий към патриаршеската катедрала, за да призове двамата епископи.

В приемния салон на Синодалната палата патриархът ще обяви името на новоизбрания митрополит на Варна и с кратко слово ще го приветства с новото му служение.