/ iStock/Getty Images
Светият синод на Българската православна църква изготви учебниците си по "Религия-християнство" - Православие за 6-и и 7-и клас, а Министерството на образованието и науката ги прие за оценяване, съобщиха от Българската патриаршия.

"На 5 април Министерството на образованието и науката стартира втория етап от конкурсната си процедура по оценяване и одобрение на проектите на учебници по "Религия".

МОН утвърди датите за отложените пролетни състезания и ученическите олимпиади

В събитието от страна на Българската православна църква - Българска патриаршия, като упълномощен представител е участвала д-р Десислава Панайотова, експерт по "Програми и проекти" в Културно-просветния отдел /КПО/ при Светия синод на БПЦ.

"Документацията, придружаваща синодалните учебници, е изрядна и МОН ги придвижва за оценка на съдържанието, графичния дизайн и полиграфическата им изработка".

Във връзка с текущия конкурс Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ръководител на КПО, изразява задоволство от това, че синодалният екип успешно продължава работата си и поетапно изработва учебници за всички класове.

Ще бъде ли намален учебният материал за матурите след 12 и 7 клас?

"С Божия помощ в следващата една година синодалните автори ще завършат и учебниците за 8-и 12-и клас, с което целият цикъл на обучение по "Религия-християнство" -  Православие в средната степен на образование в България ще бъде подсигурен с отлични пособия".

Създаването от страна на Светата ни Църква на съдържателни и красиви учебници ще направи този учебен предмет още по-привлекателен за учениците, а обучението по "Религия" ще стане още по-душеполезно и благоуспешно.

Учителите по "Религия-християнство" ще имат незаменим помощник в работата си с шестокласниците и седмокласниците, тъй като учебниците на Светия синод за 6-и и 7-и клас съдържат изключително задълбочени и занимателни уроци, изпълнени с множество илюстрации, учебни карти, таблици, приложения, задачи и готови тестове.

МОН разработи модел за реализацията на завършилите професионално образование

Новите учебници на БПЦ-БП за 6-и и 7-и клас са продължение на вече издадените и одобрени от МОН учебници за класовете от 1-и до 5-и, които се използват в българските училища в цялата страна и зад граница. Те се осигуряват безплатно за учителите и учениците.

Приложими са и в заниманията по "Вероучение" към църковните училища и школи. "Синодалните учебници по "Религия-християнство" са голям подарък за българските родители, учители и деца по пътя на евангелската добродетелност, по пътя на Христовата любов.

Добре възпитани и духовно ограмотени, българските ученици ще могат да растат в радост и мир, във великодушие и взаимопомощ. За да се случи това в по-големи мащаби, е необходимо предметът "Религия-християнство" да бъде въведен в задължителните учебни часове.

МОН: Над 49 000 ученици са заявили желание да се явят на ДЗИ през май

Подрастващите поколения имат неотменима потребност от градивна посока и непреходен смисъл в своя живот, от здрава духовно-нравствена основа, върху която да изграждат себе си и бъдещето на родината ни", заявяват от Светия синод на БПЦ.
БТА