/ iStock/Getty Images
Учениците, които ще се явят на изпитите след 7 клас, са 61 865. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката /МОН/ за БТА.

На 16 юни трябва да са състои националното външно оценяване по български език и литература в седми клас, а на 18 юни е националното външно оценяване по математика.

МОН: Над 49 000 ученици са заявили желание да се явят на ДЗИ през май

Все още обаче е рано да се каже дали ще бъде отново намален учебният материал, върху който ще се полагат изпитите след 7 клас, както и за матурите след 12 клас.

"Министерството на образованието и науката ще вземе оптимално решение каква част от учебното съдържание ще се включи в изпитните материали през тази учебна година на по-късен етап, след като проучи и се съобрази с различните темпове на преподаване в училищата. Твърде рано е за оповестяване на такава информация, тъй като до края на учебната година и до провеждането на изпитите има още много учебно време", отговарят от министерството.

Матурите по желание в 12-и клас вероятно ще са в края на май

"Винаги сме били водени от разбирането, че на изпитите е необходимо да се създадат условия учениците да покажат в максимална степен уменията, които са придобили в хода на обучението не само през конкретната учебна година, а през целия етап, и готовността си да ги прилагат в практически ситуации", добавят от МОН.
БТА